Se apropie alegerile parlamentare? 7 partide din R. Moldova au avut un prim-dialog preelectoral

Se apropie alegerile parlamentare? 7 partide din R. Moldova au avut un prim-dialog preelectoral

Șapte partide, grupuri de militanți unioniști și entități asociative din Republica Moldova au avut un prim-dialog preelectoral. Aceasta a anunțat președintele Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, informează Oficial.

„Noi, cei implicați în politică, în partide, cunoaștem foarte bine ce ne așteaptă în viitoarea bătălie pentru Parlament.
Vara care a trecut noi, PNL, am fost invitați la dialoguri în care s-au modelat diferite variante pentru participare în alegeri, în special pentru segmentul unionist, care, în actualul sistem nou electoral pare a fi dezavantajat. Și despre acest lucru s-a vorbit în discuția de circa trei ore între reprezentanți a șapte partide (așa cum sunt unele dintre ele – cu voturile furate dramatic în 2014!), grupuri de intelectuali unioniști (mai puțin din zona culturii, mai mult – din sfera educației) și entități asociative proromânești”, a precizat ea.

Prin urmare, Pavlicenco, a enumerat partidele care au acceptat invitația.

„Au răspuns propunerii PNL privind un prim-dialog PLR, PPRM, PAD, PVE, Partidul ”Democrația Acasă” și mai recentul nou partid ”Voința poporului”. Lista celor ”fără de partid” e lunguță și nu o vom reproduce decât în funcție de mersul discuțiilor. Este de intuit ușor ce s-a abordat – despre momentul politic și viitoarele alegeri parlamentare. Propunerile au fost diferite – a se candida pe lista unui partid, a se forma un Bloc electoral, a se depune o listă națională din partea unui partid sau bloc, a se identifica un unic lider politic pentru o coagulare în jurul lui, a se pune presiune pe Parlament pentru modificarea sistemului electoral sau pentru a se asigura un proces transparent și credibil al alegerilor, a se lărgi cercul participanților la dialog, a se accepta un parteneriat eficient cu segmentul asociativ ș.a. S-a subliniat mai apăsat despre practicile anterioare, când dialogurile bine începute se pomeneau obstrucționate prin influențe nefaste din afara, cei care procedau astfel fiind mai curând așteptați într-un dialog deschis, în care să își exprime gândurile ori scopurile….”, a mai adăugat ea.

În același timp, ea a comunicat despre experiența PNL.

„Noi, național-liberalii, nu doar avem experiența de a participa la alegeri în bloc, dar și de deschiderea spre a se accepta diferite formule și proiecte politice de coagulare de durată, dacă s-ar găsi un grăunte rațional în propunerile făcute. În perioada mai recentă, PNL a vorbit de mai multe ori despre o coagulare liberală, o coagulare unionistă sau euro-unionistă. Noi suntem convinși că dacă alegerile parlamentare se vor desfășura la fel de iresponsabil din partea partidelor naționale, ca și alegerile parțiale locale pentru Chișinău, Dumnezeu îi va ”lumina” pe toți abia după 24 februarie”.

Totodată, liderul PNL, a vorbit despre continuarea unu dialog. „Cei prezenți la dialog au convenit să continue discuțiile, să se lărgească numărul de participanți și să se identifice căi pentru un dialog eficient al președinților de partide, dialog în care să își găsească locul eficient reprezentanții militanți din segmentul asociativ. Ar fi bine ca partidele invitate, dar care nu au răspuns invitației, să accepte dialogul – este vorba de PL și PUN, poate și de PLDM, care își ține un congres pe 9 septembrie”, a conchis aceasta.

Mihaela Rotari

Share