Ruxanda Glavan s-a adresat la MSMPS: 21 de laboratoare activează ilegal, fără acreditarea obligatorie

Ruxanda Glavan s-a adresat la MSMPS: 21 de laboratoare activează ilegal, fără acreditarea obligatorie

Deputatul „Pro Moldova”, Ruxanda Glavan a adresat o interpelare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în privința laboratoarelor care efectuează testele la COVID-19 ale ANSP, transmite OFICIAL.

Deputata a spus că recent a aflat că 21 de laboratoare activează ilegal, fără acreditarea obligatorie. „Acreditarea oferă dreptul de activitate și garantează că procesele și rezultatele sunt conforme standardelor de calitate. Lipsa acreditării înseamnă că toate analizele pe care le fac nu au absolut nicio valoare juridică. Imaginați-vă pentru o clipă ce scandal se isca, dacă un laborator privat ar fi activat 1-2 ani fără acreditare, și mai ales să facă analize medicale în pandemie. Dosarele ar fi curs pe bandă rulantă. Nu ne mai miră tupeul cu care guvernanții se fac că plouă și ne mint în continuare. Se lăudau că au acreditare OMS, fără să precizeze că dețin acreditare doar pentru gripă, rujeolă, poliomielită. Spuneau că au acreditări internaționale, care de fapt sunt certificări ale MOLDAC conform standardelor internaționale ISO. Apoi au mai tras o minciună- laboratoarele ANSP nu dețin certificat ISO 15189 care acreditează laboratoarele medicale. Deși declară în politica de calitate în februarie 2020 că aplică acest standard! Singurul certificat valabil al ANSP este conform ISO 17025 cu care este acreditat centrul de încercări de laborator și nicidecum analize medicale!” – scrie Ruxanda Glavan, pe o rețea de socializare.

Potrivit ei, ministra Sănătății afirma recent în ședința Parlamentului că știe despre problemă, dar că ar fi de vină legea în care este un conflict de interese și ANSP nu se poate acredita singur pe sine.

„Legea a fost schimbată în Parlament încă în 2018, iar Ministerul avea obligația de a crea Agenția Națională pentru Acreditare în Domeniul Sănătății și Asistenței Sociale. Nimic realizat într-un an și jumătate!”, mai scrie Ruxanda Glavan.

Cristina Parfeni

Share