Republica Moldova va participa la Conferința Mondială a Președinților de Parlament

Republica Moldova va participa la Conferința Mondială a Președinților de Parlament

Republica Moldova va participa la cea de-a cincea Conferință Mondială a Președinților de Parlament din statele membre ale Uniunii Interparlamentare (UIP), organizată la Viena, Austria, în parteneriat cu ONU și Legislativul Austriei.

Cu această ocazie, astăzi are loc, în regim de videoconferință, reuniunea Comitetului de pregătire a summitului,  eveniment la care țara noastră este reprezentată de deputatul Victor Bologan, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la UIP.

În cadrul reuniunii  se va face o evaluare a primei faze a Conferinței,  desfășurată în format online, în luna august 2020, și se vor stabili modalitățile de  organizare  a celei de-a doua etape, inclusiv  agenda, perioada și participanții  – invitații speciali,  instituțiile parlamentare și organizațiile partenere, în calitate de observatori.

Tematica  celei  de-a cincea Conferințe Mondiale a Președinților de Parlament este liderismul parlamentar pentru un multilateralism mai eficient care să ofere pace și dezvoltare durabilă oamenilor și planetei.

De notat că  Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi,  a participat  anul trecut la prima etapă a conferinței unde a ținut un discurs cu genericul „Mobilitatea umană: provocări, oportunități și soluții”, în care a vorbit despre migrație, în special, migrația de muncă. Speakerul s-a referit la politicile promovate de autoritățile din Moldova pentru buna gestionare a migrației de muncă, orientate spre reîntoarcerea cetățenilor, precum și la cooperarea dintre țările de origine, tranzit și destinație.

Conferința Mondială a Președinților de Parlament este organizată odată la cinci ani de Uniunea Interparlamentară – organizație globală a parlamentelor naționale, cu sediul la Geneva, care întrunește 179 de parlamente și 13 membri asociați.

Doina Secrieru

Share