Republica Moldova, sub tirul criticilor în Parlamentul European. Asistența financiară, sub semnul întrebării

Republica Moldova, sub tirul criticilor în Parlamentul European. Asistența financiară, sub semnul întrebării

Autoritățile de la Chișinău au fost sub tirul criticilor marți în Parlamentul European, unde mai mulți europarlamentari au cerut suspendarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, aprobată în luna iulie, din cauza stagnării reformelor, persistenței corupției și derapajelor democratice în Republica Moldova.

Unul din principalele argumente invocate de eurodeputați a fost însă modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Bruxellesului. Pe de altă parte, alți europarlamentari au afirmat că suspendarea asistenței financiare ar putea spori influența Rusiei în Republica Moldova.

Parlamentarii europeni au audiat un raport prezentat de comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, care a menționat că sprijinul financiar va fi acordat Chișinăului în funcție de modul în care autoritățile vor respecta angajamentele asumate. El a subliniat că sunt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupției, pentru aplicarea reformei în justiție și pentru o democrație puternică.

Bruxellesul a stopat finanțarea unu program în domeniul justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți, a amintit Christos Stylianides, avertizând că sprijinul financiar de 100 de milioane de euro va depinde de realizarea angajamentelor.

Dezbaterile privind situația din Republica Moldova au durat peste o oră în Parlamentul European, iar câteva zeci de europarlamentari și-au expus părerile pe acest subiect. Majoritatea dintre ei a criticat stagnarea reformelor, persistența corupției, atacurile asupra mass-media independente și a oponenților politici de către guvernare. O discuție aparte a vizat reforma sistemului electoral, o schimbare considerată de mulți europarlamentari drept periculoasă pentru o țară democratică, relevă Radio Chișinău.

Autoritățile moldovene au neglijat recomandările organizațiilor internaționale, iar pentru aceasta Uniunea Europeană ar trebui să suspende acordarea asistenței macrofinanciare, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda, din partea PPE.

Modul în care a fost votată legea schimbării sistemului electoral a dus la pierderea încrederii UE față de guvernarea de la Chișinău, a afirmat la rândul său și europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat de Independent.md. El a avertizat UE să nu se mulțumească doar cu „mimarea procesului de reformă”, deoarece ar putea pierde susținerea cetățenilor Republicii Moldova.

Pe de altă parte, deputatul Victor Boștinaru, din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a menționat că sprijinul financiar este acordat cetățenilor, și nu conducerii de la Chișinău, iar modificarea sistemului electoral ține de dreptul suveran al țării.

Parlamentul European va supune la vot raportul discutat într-o altă ședință.

PE a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. În a doua jumătate a aceleiași luni, în pofida recomandărilor experților europeni, parlamentul de la Chișinău a aprobat un proiect de modificare a sistemului electoral criticat de opoziție și o parte a societății civile pentru că ar avantaja Partidul Democrat — de guvernare — și Partidul Socialiștilor, al președintelui Igor Dodon.

sursa: agerpres.ro

Share