Reprezentanții OSCE, despre procesul de reglementare transnistreană: Deciziile trebuie luate la Chișinău și Tiraspol

Reprezentanții OSCE, despre procesul de reglementare transnistreană: Deciziile trebuie luate la Chișinău și Tiraspol

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, împreună cu șeful misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, în cadrul unei conferințe de presă, au vorbit despre rezultatele vizitei în Republica Moldova, informează Oficial.

Franco Frattini a comunicat despre dialogul cu autoritățile atât de la Tiraspol, cât și Chișinău.

„După vizita mea de la Chișinău și Tiraspol, eu sunt mai convins, decât înainte de vizită, că progresul în acest proces va continua. Am auzit mesaje importante în cadrul întâlnirilor mele cu Președintele Republicii Moldova, Prim-ministrul RM, viceprim-ministrul pentru reintegrare și coordonatorul coaliției majoritare – domnul Plahotniuc. De asemenea, am auzit mesaje pozitive și în cadrul vizitei de la Tiraspol. Atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, eu am auzit unanimitatea vocilor interlocutorilor mei. Unele acorduri de la Viena, deja sunt implementate total sau parțial. Securitatea, una dintre temele care au fost atinse în cadrul discuțiilor, am vorbit și despre libera circulație, am văzut cu ochii mei, în drumul spre Tiraspol – podul de la Gura Bîcului. Am văzut că lucrurile se fac și se implementează, deci credibilitatea părților pentru mine este destul de înaltă”, a menționat el.

Prin urmare, Frattini a vorbit despre decizia de a convoca ședința formatului 5+2.

„Pot să confirm că, sunt gata să convoc ședința formatului 5+2 deja în luna mai, dacă rezultatele sunt atinse în următoarele săptămâni. Sunt convins și sigur că anul 2018 poate fi unul istoric pentru procesul de reglementare transnistreană”, a conchis acesta.

Michael Scanlan a comunicat importanța formatului 5+2. „Vreau să felicit observatorii procesului 5+2 pentru acel devotament ca să vorbim toți cu o singură voce, ca să susținem să sprijinim procesul mai departe. Vreau să mulțumesc pentru vocea comună de la toți partenerii formatului 5+2 și susținerea lor a faptului că deciziile trebuie luate la Chișinău și Tiraspol, ca să avanseze procesul mai departe. Noi, în calitatea de parteneri suntem gata să facilităm acest proces și să ajutăm părțile în această mișcare”, a declarat el.

Mihaela Conovali

Share