Reforma justiției discutată de deputați cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția în marja sesiunii de primăvară a APCE

Reforma justiției discutată de deputați cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția în marja sesiunii de primăvară a APCE

În marja sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară în aceste zile la Strasbourg, membrii delegației Parlamentului la APCE au avut o întrevedere cu reprezentanții Secretariatului Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Oficialii au discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova și Comisia de la Veneția pe subiecte ce vizează reforma justiției. În 2023, la solicitarea autorităților de la Chișinău, Comisia de la Veneția a emis zece opinii și un Amicus curiae pe  marginea mai multor proiecte de acte legislative.

Șeful delegației Parlamentului la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, a prezentat recentele evoluții în domeniul justiției, combaterii corupției și a deoligarhizării, referindu-se la proiectele de lege prioritare care sunt în procedură legislativă și urmează a fi adoptate de Parlament. Totodată, șeful delegației a apreciat suportul oferit de Comisia de la Veneția prin emiterea opiniilor la proiectele de lege referitoare la combaterea corupției, reformarea sistemului judiciar și procesele electorale.

În cadrul discuțiilor, deputatul Andrian Cheptonar a vorbit despre reforma Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, accentuând importanța creării mecanismului de supraveghere parlamentară a instituției. La rândul său, parlamentara Natalia Davidovici s-a referit la reforma Codului serviciilor media audiovizuale, menționând despre faptul că spațiul informațional al Republicii Moldova este grav afectat de propaganda externă și de activități interne de dezinformare. În acest context, deputata a relatat despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea combaterii dezinformării, precum crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, aprobarea Programului național pentru dezvoltarea mass-mediei pentru anii 2023-2026, adoptarea proiectului de lege privind Fondul de subvenționare în domeniul mass-media etc.

În încheierea discuțiilor, oficialii au convenit asupra continuării dialogului și a colaborării pentru implementarea reformelor demarate de autorități în domenii-cheie pentru Republica Moldova.

Share