Referendumul pentru Unirea R. Moldova cu România e tot mai aproape? Iată acțiunea primarului de Iași!

Referendumul pentru Unirea R. Moldova cu România e tot mai aproape? Iată acțiunea primarului de Iași!

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a semnat pentru declanșarea unui referendum național de revizuire a Constituției, în cadrul unei campanii de strângere de semnături pentru unirea Basarabiei cu România.

Mihai Chirica a declarat că nu crede că acțiunea va avea o finalitate în cursul acestui an, dar ea este importantă în sensul trezirii spiritului național românesc.

„Este adevărat că sunt printre primii semnatari, cu toate că a mai fost o campanie pe care am desfășurat-o de Sărbătorile Iașiului, dar practic azi am avut lansarea oficială a acestui demers. Nu este o încercare de a formaliza un lucru care pare atât de evident. Basarabia este parte a României și e o încercare de a lăsa sub forma unui document, marea speranță a României de a se reîntregi în granițele ei firești naturale. Și asta trebuie făcută prin legea supremă a acestui stat, care este Constituția. Nu suntem singurul stat din lume care a făcut acest lucru, motiv pentru care cred că lucrurile bune trebuie preluate și aduse în atenția românilor, oriunde se află ei. Momentul acesta nu va putea fi exploatat cum se cuvine, având în vedere că astăzi România este o țară dezbinată din cauza unei politici susținute de dezbinare”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, scopul campaniei este activarea spiritului unionist al tuturor românilor.

„Nu se va întâmpla anul acesta, dar noi trebuie să începem pentru tânăra generație care nu are voie să uite că Basarabia este teritoriu românesc și vom face această campanie la nivel național pentru a trezi acest spirit în România așa cum se cuvine„, a spus primarul.

Platforma unionistă Acțiunea 2012, care a declanșat acțiunea de strângere a semnăturilor are la dispoziție 6 luni pentru a strânge minim 500.000 de semnături.

Platforma vrea ca unirea Basarabiei cu România să fie posibilă și din punct de vedere constituțional. ”Consolidăm voința de unire a oamenilor printr-o prevedere explicită în Constituție, care să garanteze că înfăptuirea actului este doar o problemă de ani”, arată reprezentanții acesteia.

Mihaela Rotari

Share