Realizările Platformei DA în CMC pe parcursului anului curent

Realizările Platformei DA în CMC pe parcursului anului curent

Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a prezentat raportul de activitate pe parcursul anului curent, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul fracțiunii, Andrei Năstase a menționat principalele proiecte la care a lucrat fracțiunea și care au fost aprobate.

„Am respectat Regulamentul cu strictețe și actele normative și ne-am străduit să asigurăm transparența decizională, cooperarea între diviziunile primăriei. În cadrul ședințelor am reușit examinarea unui record de proiecte de inițiativă. Reamintesc despre o bună colaborare a Primăriei cu MAI, pe timpul cât am fost ministru. Insist pe lângă Primarul Chișinăului să intensifice punerea în aplicare a Memorandumului semnat. La insistența Platformei DA, am obținut suplinirea cu 25 mln. lei bugetul municipal pentru 2019, sume destinate pentru infrastructura suburbiilor, alte 40 mln. pentru dotarea instituțiilor medicale. A fost anulată decizia din 16 ianuarie 2019 și a fost modificată destinația lotului fostului cinematograf Gaudeamus și a fost elaborat un alt proiect care va avea o destinație specială.

A fost elaborat și promovat proiectul de decizie privind demolarea centrului pentru câini fără stăpâni care se află ilegal pe teritoriul unui întreprinzător. S-au demolat barierele și limitatoarele de pe străzile mun. Chișinău, pentru un acces mai liber în instituțiile statului, ogrăzile blocurilor de locuit. A fost constituită Comisia de disciplină în construcție, care va examina plângerile și petițiile locuitorilor capitalei și va înainta propuneri și inițiative legislative în vederea combaterii ilegalităților construcțiilor din Chișinău. Am fost sesizați și despre neregulile spațiilor direcției cultură. Consilieri au elaborat un proiect cu inventarierea acestor imobile. Este supus consultărilor publice Codul de administrare a proprietăților municipale. Federațiile sportive vor avea acces mai simplu la sălile de sport și vor contribuit la modul sănătos de viață”, a spus Andrei Năstase.

La rândul său, vicepreședintele fracțiunii, Aliona Mandatii a menționat despre interpelările înaintate de consilieri.

„Consilierii au înaintat 63 interpelări către Primar, viceprimari, întreprinderile municipale etc. A fost stopată autorizația construcției a 2 stații peco din strada Dimo și Calea Orheiului. A fost montat iluminat la Liceul Al. Ioan Cuza și strada Poștei. O terasă amplasată ilegal a fost demolată. La inițiativa noastră, piețele din Capitală au fost redeschise și un grup de lucru muncește pentru verificarea activității întreprinderii Piața Centrală. Au fost înaintate 2 propuneri de inițiativă legislativă Parlamentului: amendamentul privind instituțiilor de stat și municipale și ședințele online și votul electronic. Am insistat pe procurarea autobuzelor ecologice, dar propunerea a fost respinsă”, a spus Aliona Mandatii.

Consilierul Aliona Doroș a punctat că s-au propus mai multe proiecte sociale în perioada stării de urgență, dar au fost respinse. „Distribuirea resurselor financiare întreprinzătorilor ce dețin patenta; distribuirea resurselor financiare pentru susținerea lucrătorilor din sistemul medical din Capitală; stabilirea ajutorului materiale pentru persoanele de demnitate publică care efectuează deservirea tehnică din Primărie, preturi, direcțiile Primăriei”, a spus Aliona Doroș.

În continuare, consilierii Platformei DA vor insista pe lărgirea unor străzi din Capitală și fluidizarea traficului rutier; curățarea albiei râului Bâc și construcția unor zone de agrement pe malului acestuia; reîntoarcerea în posesia Primăriei a mai multor terenuri delapidate; recuperarea clădirii Procuraturii etc.

Cristina Parfeni

Share