Reacția ANSP: Prețurile la medicamente în R. Moldova se stabilesc de către întreprinderile farmaceutice

Reacția ANSP: Prețurile la medicamente în R. Moldova se stabilesc de către întreprinderile farmaceutice

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu o reacție la declarațiile făcute anterior de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cu referire la activitatea instituției și stabilirea prețurilor la medicamente în farmacii, transmite OFICIAL.

Potrivit documentului venit în adresa redacției, ANSP menționează că informațiile sunt nefondate și lipsite de suport informațional.

ANSP informează că prețurile la medicamente în R. Moldova se stabilesc de către întreprinderile farmaceutice, conform prevederilor Regulamentului privind formarea prețurilor la medicamente, aprobat de Guvern.

„La comercializarea medicamentelor și altor produse farmaceutice, se admite aplicarea adaosului comercial diferențiat, stipulat în art. 20 al Legii cu privire la activitatea farmaceutică, cu respectarea formulei de calcul aplicat, în conformitate cu Catalogul național de prețuri de producător la medicamente. (…) Atât în unitățile farmaceutice angrosiste, cât și în farmacii, formarea prețurilor la medicamente are loc prin utilizarea soft-urilor specializate în domeniu, care asigură aplicarea corectă a marjei diferențiate a adaosului comercial. Variația prețurilor la medicamente în diverse rețele de farmacii se explică prin dependența mai multor factori oscilatorii cum ar fi: prețul de producător, data importului și fluctuația valutei naționale, precum și rezervele aflate în stocul întreprinderii care pot varia de la câteva luni la un an. Conform Hotărârii Guvernului, controlul respectării modalității de formare a prețurilor la medicamente comercializate și plasate pe piața internă este asigurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor prin intermediul Serviciului Fiscal de Stat, Inspecției financiare și Serviciului Vamal, precum și Ministerului Afacerilor Interne”, menționează Agenția.

De asemenea, ANSP punctează că „în cadrul controalelor efectuate la întreprinderile farmaceutice și filialele acestora, a fost verificată și modalitatea de aplicare a adaosurilor comerciale și calculare a prețului cu amănuntul la medicamente, constatându-se respectarea strictă de către antreprenori a legislației în domeniu”.

Amintim că, săptămâna trecută, socialiștii au ieșit într-o conferință de presă, în cadrul căreia au menționat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică, după reorganizare, nu a efectuat nici un control în farmacii, iar prețurile la medicamente diferă în fiecare filială.


Doina Secrieru

Share