Raportul Promo-LEX cu privire la întrunirile din august

Raportul Promo-LEX cu privire la întrunirile din august

Asociația Promo-LEX a inițiat în luna august un proiect de monitorizare a întrunirilor publice. Proiectul va derula până în luna ianuarie 2019. Astăzi, Asociația a prezentat un raport preliminar a întrunirilor publice ce au avut loc în luna august, transmite Oficial.

Scopul rapoartelor este de a prezenta imaginea și modul în care se desfășoară și se respectă libertatea întrunirilor în RM. Rapoartele se bazează pe informația colectată de observatorii Promo-LEX, prezenți la întruniri.

Primul raport preliminar a fost prezentat de către Alexandru Postică, directorul programului și Florin Gîscă, expert în întâlniri politice.

Astfel, potrivit raportului, în luna august s-au desfășurat 5 întruniri (situații).

Prima situație analizată a fost întrunirea din Orhei din 5 august 2018. Întrunirea a avut drept scop expunerea nemulțumirii Partidului „Șor” față de inițiativele unor politicieni de a închide magazinele sociale. Pe parcursul desfășurării întrunirii s-a recurs la acțiuni violente și discursuri cu instigări la ură.

A doua situație ține de un act administrativ emis de autoritățile din UTA Găgăuzia, cu privire la interzicerea unor manifestații culturale și sportive, pe motiv că în zonă este situația alarmantă a extinderii rujeolei.

A treia situație ține de manifestările din 26-2 august în Piața Marii Adunări Naționale și Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Din informațiile care le deținem, pentru ziua de 26 august s-au preconizat mai multe manifestări ale AO „Credință Patriei”, Grajdanskoe Obșestvo, Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM” și Salvagardare.

Primăria a organizat în acest sens 3 ședințe pentru a discuta modul în care va fi repartizat teritoriul pentru aceste manifestații. AO „Credință Patriei” a refuzat să mai participe, iar Grajdanskoe Obșestvo și Salvagardare urmau să se întrunească în comun, ei având prioritate.

La 26 august, ora 8 dimineața, potrivit observatorilor Promo-LEX, reprezentanții unui partid politic, Partidul „Șor”, au instalat în PMAN o scena cu sonorizare, scaune și corturi. Acest partid nu a notificat Primăria și nici sesizare în acest sens nu a depus. Ulterior, după declarațiile reprezentanților Grajdanskoe Obșestvo și Salvagardare, nu s-a ajuns la numitor comun privind organizarea. În cadrul întrunirii au fost discursuri de ură, caracterul întrunirii a fost intimidarea altor organizatori care urmau să facă întrunire, cei de la „ACUM”. Nu au fost clare nici acțiunile Poliției. Ea a tratat preferențial siguranța participanților Partidului „Șor”, față de ceilalți.

Lumteh de asemenea trebuie să dea explicații cum au fost conectate la energie electrică instalațiile organizatorilor.

Observatorii au observat cum liderii Mișcării „ACUM” au fost limitați în posibilitățile de a desfășura libera întrunire în PMAN.

Intervențiile Poliției din 27 august. Problema era în comunicare. Există Dispoziția Primăriei din 24 august privind solicitarea de a asigura perimetrul pentru desfășurarea evenimentelor oficiale, care a fost publicată abia pe 27 august după amiază.

Având în vedere că s-a desfășurat protestul continuu cu implicarea unui grup de persoane care protestau pașnic, în discuții cu acești reprezentanți trebuia să intervină echipa poliției „Dialog”.

Dispoziția de eliberare a zonei a fost legală, dar Primăria trebuia s-o plaseze mai devreme pe site, pentru ca oamenii să cunoască despre ea.

Intervenția Poliției a fost una disproporțională cu implicarea nejustificată a numărului mare de forțe și aplicări a violenței.

Se pune întrebarea dacă polițiștii în civil avea protecția necesară, având în vedere că nu erau echipați corespunzător.

A cincea situație: Intervenția Poliției la întrunirea grupului civic OcuppyGuguță. Nu este clară sub ce formă acest grup putea perturba dreptul autorităților de a depune flori la monument”, este menționat de raportor.

În context, raportorii au emis și unele recomandări:

„Organizatorii și participanții să desfășoare pașnic întrunirile și să se abțină de acțiuni și discursuri cu elemente discriminatorii, poliția să nu admită procedurile de sistare a întrunirilor, să aducă la cunoștință publicului despre dispozițiile relevante emise și să se abțină de la măsurile unilaterale.

Cristina Parfeni

Share