Raportul privind respectarea drepturilor omului în 2022 – audiat la Parlament

Raportul privind respectarea drepturilor omului în 2022 – audiat la Parlament

Raportul anual privind respectarea drepturilor omului în anul 2022 în Republica Moldova a fost prezentat, astăzi, la Comisia drepturile omului și relații interetnice.

Documentul conține patru capitole care prezintă exhaustiv informația privind respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile omului în general, drepturile copilului, prevenirea torturii, beneficiarii de protecție internațională.

Potrivit autorilor, perioada anului 2022 a fost una abundentă și controversată din perspectiva drepturilor omului. Pe de o parte, în Republica Moldova au continuat să fie resimțite efectele crizei pandemice, pe de altă pare, criza umanitară venită să înlocuiască criza pandemică, a făcut ca autoritățile guvernamentale să se mai ciocnească cu o provocare destul de complicată, fiind nevoite să asigure respectarea drepturilor nu doar pentru propriii lor cetățeni, dar și pentru un număr foarte mare de refugiați care au încercat să-și găsească un adăpost în țara noastră.

În raport se arată că în anul 2022 Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului au înregistrat 996 de cereri, dintre care 282 au fost acceptate spre examinare, celelalte fie că au fost remise autorităților competente, fie au fost restituite din cauză că nu țin de competența Avocatului Poporului, sau nu întrunesc condițiile de admisibilitate expuse în legislație. Astfel, din cele 282 de cereri acceptate spre examinare, în 152 de cazuri s-a constatat încălcarea drepturilor și libertăților omului și, în rezultatul intervenirii Avocatului Poporului și Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, 120 de persoane au fost repuse în drepturi. La sfârșitul anului 52 de cereri se mai aflau în proces de investigare.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, a apreciat foarte înalt munca depusă la elaborarea raportului și a mulțumit Ombudsmanilor Ceslav Panico și Maia Bănărescu. În mod aparte deputatul a transmis cuvinte de recunoștință Maiei Bănărescu care se află la finalul mandatului de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului.

A fost exprimată determinarea comună a de a contribui la eliminarea carențelor depistate și la îmbunătățirea situației privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova.

„Exprim angajamentul Comisiei drepturile omului și relații interetnice de a se implica plenar pentru îmbunătățirea situației în domeniul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, așa cum am făcut-o de fiecare dată, și am manifestat deschidere totală față de instituțiile statului responsabile de domeniu și față de Oficiul Avocatului Poporului”, a menționat Grigore Novac.

Comisia drepturile omului și relații interetnice consideră foarte importantă implementarea recomandărilor formulate în Raport, care sunt adresate autorităților responsabile de remedierea situației, pentru a preveni sau reduce considerabil fenomenul încălcării drepturilor omului.

La finalul ședinței de audiere, Comisia drepturile omului și relații interetnice a adoptat Decizia pe marginea Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2022. RAPORTUL va fi audiat în cadrul ședinței plenare a legislativului, cu adoptarea unei Hotărâri a Parlamentului ce va cuprinde recomandări pentru autoritățile publice responsabile.

Share