PVE: Acțiunile forțelor politice Parlamentare demonstrează în ultimele săptămâni că ele sunt străine necesităților vitale ale oamenilor și societății

PVE: Acțiunile forțelor politice Parlamentare demonstrează în ultimele săptămâni că ele sunt străine necesităților vitale ale oamenilor și societății

Partidul Verde Ecologist din Moldova (PVE) anunță că și-au convocat, în acest weekend, Consiliul Politic, în cadrul căruia au adoptat și o Rezoluție cu privire la situația social-politică, ecologică și economică din Republica Moldova, informează OFICIAL.

Mai jos vedeți rezoluția integral:

„Noi, membrii Consiliului Politic Național al Partidului Verde Ecologist din Moldova, întruniți astăzi, 27 iunie 2020, pentru prima data în regim online, am analizat situația social-politică, ecologică și economică din Republica Moldova și am stabilit următoarele:

  1. Constatăm cu îngrijorare că Republica Moldova trece printr-o criză gravă a sistemului de securitate sanitară , fiind lovită de pandemia COVID 19 la fel cum au fost lovite toate statele lumii. La ziua de azi 27 iunie 2020 în Republica Moldova sunt contaminați peste 16000 de locuitori ai Republicii Moldova. Astfel statul nostru se situează pe unul din primele locuri în Europa după numărul de cazuri raportat la numărul de locuitori, depășind cu mult după gradul de morbiditate și de mortalitate unele țări cu o populație mult mai mare. Republica Moldova deține un anti-record european după numărul de lucrători medicali infectați raportat la numărul total de medici. Lipsa de competență și responsabilitate în administrarea situației de criză epidemiologică au condus la colapsul sistemului de sănătate din țară. Odată cu pierderea irecuperabilă a sănătății populației intră în criză profundă și sistemul economic al țării. Unica șansă de supraviețuire este evoluția pe calea unității poporului și solidarizării lui atât la nivel local cât și național în schimbarea atitudinii fiecărui om față de mediul înconjurător și natură, față de propria lui viață, față de trecutul și prezentul lui prin implementarea unui nou model de dezvoltare durabilă.
  2. Situația de criză în care s-a pomenit Republica Moldova reprezintă deraierea persistentă a factorilor politici și executivi timp de câteva decenii de la normele democratice, promovarea unui sistem găunos, al unei justiții corporative aservite puterii oligarhice, care a ignorat flagrant principiile statului de drept și încălcat sistematic drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Răspândirea pandemiei COVID 19 în Republica Moldova este exploatată de către autorități în scopul promovării unui sistem autoritar de guvernare, de îngrădire nejustificată a drepturilor și libertăților umane. Constatăm cu regret că intențiile și acțiunile clar vizibile, neascunse ale actualului Președinte Igor Dodon sunt îndreptate spre construirea unui stat autoritar în care normele democratice sunt desconsiderate , iar toate ramurile puterii anihilate și subordonate unui singur om. Aceste intenții sunt profund nocive întregii societăți, viitorului liber și prosper al fiecărui cetățean în propria țară.
  3. Suntem alarmați de starea ecologică dezastruoasă și în continuă agravare. Atitudinea nepăsătoare față de mediu a actualei guvernări și a guvernărilor precedente, au transformat ” grădina înfloritoare” într-o gunoiște. Astăzi, aceiași guvernanți au creat condițiile necesare pentru importul masiv de deșeuri. Lipsa voinței politice de a implementa un program național de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație afectează mai mult de 80% din populația republicii, provocând și victime umane. Majoritatea resurselor acvatice astăzi sunt tot mai poluate, iar schimbările climatice, care deja ne afectează dramatic le fac insuficiente pentru asigurarea necesit, pădurile, ”carcasa ecologică a unui teritoriu”, plămânii lui sunt exterminate sistemic.
  4. Partidul Verde Ecologist constată restanțe uriașe ale conducerii Republicii Moldova în privința onorării prevederilor de mediu (în principal cap. 16-17) din Acordul de asociere RM-UE, fapt care denotă încă odată atitudinea șefului statului Igor Dodon şi a Guvernului condus de către primul ministru Ion Chicu faţă de domeniul protecției mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei din Republica Moldova.
  5. Ne exprimăm îngrijorarea față de situația cetățenilor din localitățile din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția autorităților legale din Republica Moldova dar și cele controlate ilegal de către regimul separatist de la Tiraspol, pe care îl considerăm regim de ocupație. Realitatea ne dovedește că cetățenii noștri tot mai des sunt intimidați de către acest regim separatist, care le îngrădește libera circulație, le interzice prelucrarea pământului lor, care le aparține de sute de ani și este sursa lor principală de existență. În această regiune se încalcă zilnic drepturile de bază, iar actuala guvernare dă dovadă de neputință și complicitate tacită la fărădelege.
  6. În aceste circumstanțe pentru a nu admite escaladarea crizei considerăm necesar demiterea Guvernului actual, care în toată perioada de aflare la putere n-a dovedit altceva decât că a fost ”statul major” electoral a lui Igor Dodon și al partidului socialiștilor. Guvernul a demonstrat incapacitate totală de a conduce instituțiile statului. Țara noastră are urgent nevoie de un Guvern de conciliere, format din reprezentanți profesioniști ai forțelor politice parlamentare și extraparlamentare, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. Partidul Verde Ecologist în aceste zile grele pentru poporul Republicii Moldova este gara să participe la formarea unui nou guvern de conciliere și are cadre profesioniste care pot să contribuie eficient la scoaterea țării din criză.
  7. Acțiunile forțelor politice Parlamentare demonstrează în ultimele săptămâni că ele sunt străine necesităților vitale ale oamenilor și societății, iar traseismul politic în interiorul Parlamentului dovedește cu lux de amănunte că o parte semnificativă a actualilor legislatori au ca prioritate interesele proprii și de grup. În aceste condiții Parlamentul actual nu mai reprezintă voința poporului, iar solicitările tot mai frecvente ale cetățenilor pentru organizarea alegerilor anticipate sunt justificate. Partidul Verde Ecologist susține aceste revendicări înaintate și de membrii și simpatizanții săi .
  8. Suntem alarmați de ritmul aprofundării crizei economice, care deja a afectat majoritatea cetățenilor, afacerile mici și mijlocii și bugetul de stat. Considerăm necesitate vitală relansarea economiei pe principii noi, total diferite celor de până la COVID 19. Această relansare trebuie să fie în deplină conformitate cu principiile dezvoltării unei economii verzi. Uniunea Europeană și alte Organizații Internaționale sunt dispuse să aloce resurse financiare semnificative pentru relansarea economică a țărilor afectate de această pandemie. Este de datoria noastră să accesăm fonduri ce ni se oferă și să le folosim rațional pentru a construi o nouă economie, care ar avea la bază principiile dezvoltării durabile, inclusiv implementarea măsurilor pentru combaterea încălzirii globale, protecția mediului înconjurător și promovarea justiției sociale.
  9. Considerăm că Republica Moldova trebuie și în continuare să se dezvolte ca stat parlamentar, iar instituția prezidențială și fie lichidată. Aceste deziderate pot deveni reale numai în urma modificărilor constituționale. Suntem deplin conștienți că actualul Parlament în componența sa atare modificări nu va opera. Din aceste raționamente considerăm că alegerile președintelui din acest an pot fi punctul de pornire pentru implementarea scopului dat și un nou început pentru viitorul Republicii Moldova ca stat parlamentar.
  10. Conștientizăm că este absolut necesar și vom depune toate eforturile pentru ca verzii să fie prezenți în Parlamentul Republicii Moldova așa cum deja este o realitate în majoritatea țărilor Uniunii Europene. Partidul Verde Ecologist din anul 2008 este integrat în politica Uniunii Europene, fiind membru cu drepturi depline al Partidului Verde European. Noi, verzii, suntem unica forță politică care poate asigura dezvoltarea durabilă a țării. Vom activa cu eforturi sporite pentru a ne consolida rândurile, a ne extinde structurile teritoriale și a fi mai prezenți pe scena politică a Republicii Moldova.

Partidul Verde Ecologist își reiterează adeziunea la valorile general umane, principiile de dezvoltare durabilă, democratică și europeană.

Numai uniți, împreună vom supraviețui. Viitorul va fi verde!”.

Andriana Cheptine

Share