PSRM: Chiar și cele 5 secții de votare în Federația Rusă sunt considerate prea multe de către MAE

PSRM: Chiar și cele 5 secții de votare în Federația Rusă sunt considerate prea multe de către MAE

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) își exprimă profunda indignare față de acțiunile Ministerului Afacerilor Externe, „care sabotează în mod intenționat organizarea votului cetățenilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse. Chiar și cele cinci secții de votare, cu care Comisia Electorală Centrală a limitat votul cetățenilor moldoveni în Rusia, sunt considerate prea multe de către MAE”, informează OFICIAL.

„La o ședință recentă a CEC, a fost luată decizia de a deschide secții de votare pe teritoriul Federației Ruse, în afara ambasadei Republicii Moldova, în orașele Sankt Petersburg, Yaroslavl și Surgut. Cu toate acestea, în ciuda caracterului obligatoriu al deciziei CEC, Ministerul Afacerilor Externe a blocat această hotărâre, invocând presupusa imposibilitate de a asigura securitatea angajaților săi în aceste regiuni și refuzând să-și delege reprezentanți în orașele respective.

MAE a aprobat în prealabil deschiderea doar a două secții de votare pe teritoriul Federației Ruse, creând astfel restricții artificiale pentru exprimarea voinței cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în Rusia. Cu toate acestea, CEC a decis deschiderea a cinci secții, ceea ce este, de asemenea, extrem de puțin, dar într-o măsură minimă asigură drepturile cetățenilor noștri și standardele internaționale pentru organizarea alegerilor” – se spune în declarația socialiștilor.

PSRM consideră acțiunile MAE drept un joc politic josnic și nedemn, îndreptat spre manipularea procesului electoral, cu scopul de a limita posibilitatea cetățenilor care locuiesc în Federația Rusă de a-și exprima voința la alegeri.

„Condamnăm cu fermitate aceste acțiuni și cerem aplicarea imediată a deciziei CEC privind deschiderea celor cinci secții de votare convenite pe teritoriul Rusiei.

Partidul Socialiștilor pledează consecvent pentru asigurarea unor condiții egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent în ce țară se află, și își rezervă dreptul de a apela la toate organizațiile internaționale pentru a obține exprimarea voinței cetățenilor”, a subliniat PSRM.

Share