PSRM: „Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare”

PSRM: „Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) își exprimă indignarea profundă față de decizia Guvernului de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse, în ajunul alegerilor parlamentare din țară, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cele 11 secții de votare, pe care guvernarea Republicii Moldova intenționează să le deschidă în Federația Rusă, vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul total al concetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei.

„Iar luând în considerație distribuția geografică a acestor secții de votare, putem spune că nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă, vor putea vota. În același timp, în Statele Unite, Canada și țările din Uniunea Europeană vor putea vota toți cei 100% dintre alegători. Astfel, regimul eurounionist din Republica Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare. Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituționale ale cetățenilor țării, de a alege și de a fi aleși (articolul 38 din Constituția Republicii Moldova) și de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum şi prin reprezentanţii lor (articolul 39 din Constituția Republicii Moldova). Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare, care va avea loc la 24 februarie 2019, precum și rezultatele acestora”, se spune în comunicat.

În context, PSRM a anunțat că va face un recurs împotriva acestei decizii a guvernării – atât în instanțele de judecată naționale, precum și în cele internaționale.

„Venim cu un apel către toți concetățenii noștri din Federația Rusă, ca să revină acasă în ajunul alegerilor, să voteze pe teritoriul țării și să se adreseze instanțelor de judecată privind încălcarea gravă a dreptului la vot. Partidul Socialiștilor consideră necesară deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă – proporțional cu numărul concetățenilor noștri din această țară, potrivit datelor oficiale. În același timp, majoritatea secțiilor ar trebui deschise pe teritoriul și în regiunea Moscovei, precum și la Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, unde mereu se află 70% dintre concetățenii noștri. Vom face cu siguranță acest lucru după ce vom obține victoria la următoarele alegeri parlamentare”, se mai spune în comunicat.

Doina Secrieru

Share