PSDE: Salariul minim de 5000 lei ar permite salariaților să depășească, cel puțin parțial, problemele financiare existente în situație de criză

PSDE: Salariul minim de 5000 lei ar permite salariaților să depășească, cel puțin parțial, problemele financiare existente în situație de criză

Partidul Social Democrat European (PSDE) consideră că este imperios necesară susținerea de către Guvern a stabilirii de la 1 ianuarie 2023 a salariului minim de 5000 de lei, informează OFICIAL.

În contextul discutării proiectului Hotărârii de Guvern de stabilire a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2023, partidul a menționat:

„Creșterea propusă prin majorarea cuantumului salariului minim până la 4000 de lei (față de 3500 de lei cât este în prezent) nu asigură dreptul lucrătorilor la o remunerație echitabilă, suficientă să asigure un nivel de trai decent pentru ei și familiile lor.

Rata anuală a inflației constituie, conform datelor BNM, circa 34% în trimestrul III al anului curent. Avem servicii mai scumpe, prețuri în creștere și scădere continuă a capacității de cumpărare a oamenilor. De aceea, creșterea nivelului salariului minim cu doar 14,3% nu numai că nu acoperă nici pe departe creșterea indicelui prețurilor de consum, dar reprezintă un afront adus oamenilor muncii.”

În context, PSDE solicită, susținând partenerii sociali, majorarea salariului minim pe țară în conformitate cu prevederile Cartei sociale europene revizuite și a Directivei UE 2022/2041 a Parlamentului european și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Astfel, acesta ar trebui să fie în mărime de 50% din salariu mediu, prin utilizarea salariului mediu lunar prognozat și stabilirea acestuia în mărime de 5000 de lei începând cu ianuarie 2023.

PSDE consideră că este imperios necesară susținerea de către Guvern a stabilirii de la 1 ianuarie 2023 a salariului minim de 5000 de lei, identificând resursele financiare necesare pentru salariații din sectorul bugetar. „Acest lucru ar permite salariaților să depășească, cel puțin parțial, problemele financiare existente în situație de criză”, a subliniat formațiunea.

Share