Promo-LEX: În 2019 așa și nu a mai fost definitivat procesul de consolidare a cadrului normativ și a instrumentelor de control parlamentar

Promo-LEX: În 2019 așa și nu a mai fost definitivat procesul de consolidare a cadrului normativ și a instrumentelor de control parlamentar

Asociația Promo-LEX a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, raportul anual „Monitorizarea modului de realizare a controlului parlamentar în anul 2019”, informează OFICIAL.

Potrivit expertului Adrian Fetescu, autorul raportuluiîn anul 2019 s-a atestat în continuare o stagnare în ceea ce privește activitatea Legislativului pe dimensiunea controlului parlamentar. Majoritatea recomandărilor formulate la acest subiect în rapoartele de monitorizare pentru anii 2016 – 2018 nu au fost luate în considerare.

„Mai mult chiar, în anul 2019 așa și nu a mai fost definitivat procesul de consolidare a cadrului normativ și a instrumentelor de control parlamentar, deși încă în noiembrie 2018 a fost votat în prima lectură Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare” – a spus el.

Urmare a raportului privind controlul parlamentar pentru anul 2019, expertul a venit cu următoarele constatări:

  • Parlamentul, organele de lucru ale acestuia și deputații nu se folosesc pe deplin de pârghiile constituționale pentru exercitarea unui control parlamentar veritabil.
  • Lipsește cadrul legal care ar permite sancționarea factorilor de decizie, inclusiv membrilor Guvernului care furnizează informații neveridice, incomplete sau eronate deputaților și comisiilor de anchetă.
  • Lipsește descrierea clară în cadrul normativ a procedurilor de lucru, dar și a limitelor corespunzătoare de control parlamentar.
  • Informația despre activitatea de control parlamentar este incompletă sau lipsește în totalitate de pe pagina web oficială a Parlamentului (parlament.md).

Cristina Gurez

Share