Promo-LEX a prezentat un nou raport: Observatorii au raportat cel puțin 595 de activități electorale

Promo-LEX a prezentat un nou raport: Observatorii au raportat cel puțin 595 de activități electorale

Asociația Promo-LEX a prezentat cel de-al patrulea Raport al Misiunii de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova din 1 noiembrie curent, transmite OFICIAL.

Datele au fost prezentate de directorul de program al Promo – LEX, Pavel Postica.

Astfel, potrivit Raportului, cadrul legal nu oferă o posibilitate de competiție corectă pentru candidații înregistrați în cursa electorală și anume refuzul băncilor de a deschide contul „Fond Electoral” pentru candidatul Violeta Ivanov. Legislația este imperfectă că obligă candidații să utilizeze conturi bancare pentru tranzacțiile care le fac, dar nu obligă băncile să asigure deschiderea unor astfel de conturi.

Promo-LEX atestă reglementarea insuficientă a mecanismului de suspendare a Președintelui Republicii Moldova pentru participare în campania electorală.

Potrivit Raportului, CEC s-a întrunit în format mixt în cadrul a 5 ședințe, fiind adoptate 33 de hotărâri.

În total, până la data de 13 octombrie 2020, pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați cumulativ 919 observatori naționali și 121 de observatori internaționali.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 595 de activități electorale. Cele mai multe activități constatate (80%) au fost desfășurate de trei candidați: Igor Dodon, candidat independent – 229, Renato Usatîi, PN – 130, Maia Sandu, PAS – 114.

Promo-LEX a depistat cel puțin 6 cazuri de nerespectare a regulilor de sănătate publică sub aspectul desfășurării întrunirilor, vizându-i pe Igor Dodon – 3 cazuri; Maia Sandu – 2 cazuri; și un caz – Tudor Deliu.

Au fost raportate cel puțin 1 554 de cazuri în care a fost utilizată publicitatea electorală. Igor Dodon – 525, Maia Sandu – 322 și Renato Usatîi – 309.

S-au identificat 18 cazuri calificate drept utilizare a resurselor administrative: 13 – Igor Dodon, câte un caz – Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Violeta Ivanov și Maia Sandu.
Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 7 cazuri de utilizare a imaginii persoanelor oficiale străine și a imaginilor ce reprezintă instituții/simboluri de stat: câte două cazuri se referă la Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase (PPPDA) și Dorin Chirtoacă (BE Unirea), iar într-un caz e vizat Tudor Deliu (PLDM).

De asemenea, au fost raportate cel puțin două cazuri în care au fost implicați reprezentanții unui cult religios în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

Dintre cei 8 concurenți electorali înregistrați, 6 au depus rapoarte săptămânale: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Violeta Ivanov, Tudor Deliu și Igor Dodon. Un concurent – Dorin Chirtoacă (BE UNIREA) – a depus un demers în care declară că până la data respectivă nu a deschis contul „Fond electoral”. Contrar prevederilor legale în vigoare, Octavian Țîcu nu a depus nici raport și nici demers de neefectuare a cheltuielilor.

Au fost identificate cel puțin 62 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare, dintre acestea, în 41 de cazuri s-a constatat utilizarea acestui tip de discurs de către candidați: în 39 de cazuri autorul a fost candidatul Renato Usatîi, într-un caz – Andrei Năstase și într-un caz – Octavian Țîcu.

Au fost raportate cel puțin 14 cazuri în care politicienii, jurnaliștii, liderii de opinie sau susținătorii candidaților au utilizat mesaje de ură și/sau instigare la violență împotriva candidaților înscriși în cursa electorală. Astfel, în 6 cazuri a fost vizată candidata PAS, Maia Sandu, în 4 cazuri a fost vizat candidatul independent Igor Dodon, în 2 cazuri a fost vizat candidatul PN, Renato Usatîi și în câte un caz au fost vizați concurentul Blocului Electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă, și concurentul PUN, Octavian Țîcu.

Cristina Parfeni

Share