Năstase: Platforma DA a decis să lanseze public o propunere foarte serioasă, coerentă și constructivă de colaborare către PAS

Năstase: Platforma DA a decis să lanseze public o propunere foarte serioasă, coerentă și constructivă de colaborare către PAS

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, afirmă că zilele acestea s-au împlinit 4 ani de la momentul în care Platforma făcea un ultim apel public la unitate națională și responsabilitate adresat Partidului Acțiune și Solidaritate și candidatului acestuia la alegerile prezidențiale din 2016, dar căruia nu i s-a dat curs, informează OFICIAL.

„Și atunci, ca și acum, divizarea opțiunilor pro-europene și pro-democratice făceau foarte probabilă victoria în alegerile prezidențiale a exponentului regimului oligarhic. Încă de atunci, eu și colegii mei din Platforma Demnitate și Adevăr, am militat cu sinceritate pentru unitatea partidei naționale și pro-europene. Asta am făcut mereu, unitate în interesul oamenilor, în interes național. Din 2015, în mod continuu, până astăzi, am muncit și muncim pentru unitate și solidaritate națională, împotriva nedreptății, corupției și sărăciei, împotriva genocidului social si a exodului la care este supus poporul nostru. Iar în 2016, exact în această zi, pe 15 octombrie, în chiar inima Mândreștilor natali, înconjurat de cei mai dragi oameni ai sufletului meu, de ziua Mamei mele am oferit tuturor exemplul suprem al slujirii interesului național”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, timpul însă nu poate fi dat înapoi și nici istoria nu poate fi rescrisă.

„Oamenii Moldovei au mai pierdut de atunci încă patru ani din viața lor. În acești patru ani au părăsit definitiv Moldova alte câteva sute de mii de persoane, au fost închise alte zeci de școli, afaceri, sărăcia este și mai profundă, iar întregul regim oligarhic construit de Plahotniuc a fost preluat de Igor Dodon, exponentul intereselor Rusiei la frontiera de Est a Uniunii Europene, odată cu cedarea puterii. Analizând cu maximă obiectivitate situația politică existentă și evaluând șansele poporului nostru de a-și alege liber și democratic un om care poate să câștige aceste alegeri în fața lui Igor Dodon, să reformeze statul, să facă dreptate și viață mai bună tuturor, având în vedere și angajamentul din iunie 2019 că Maia Sandu și PAS vor susține candidatul Platformei DA la președinție, reiterăm apelul nostru către Partidul Acțiune și Solidaritate și către doamna Maia Sandu. Cerem partenerilor noștri să spună oamenilor ADEVĂRUL și să comunice public evaluările sociologice calitative repetate și foarte clare care, la fel ca și în anul 2016, nu dau, din păcate, șanse de câștig candidatului PAS în fața lui Igor Dodon, în turul al doilea. Aceste evaluări la care facem referire sunt cunoscute de toți actorii politici din Republica Moldova și este corect față de oameni să le spunem adevărul.  Aceleași studii sociologice, arată cu limpezime, exact ca în 2016, că singurul candidat capabil să-l învingă pe Igor Dodon este candidatul Platformei Demnitate și Adevăr. Argumentele sociologice au la bază zeci de studii realizate încă de la debutul anului 2020, relevante pentru întreaga populație a Republicii Moldova, iar definiția succesului, în acest caz, are legătură cu activitatea anterioară, trecutul, profilul și personalitatea adversarilor electorali”, a mai scris el.

Andrei Năstase a menționat că, în aceste condiții, Platforma Demnitate și Adevăr a decis să lanseze public o propunere foarte serioasă, coerentă și constructivă de colaborare către Partidul Acțiune și Solidaritate.

„Astfel, având în vedere situația actuală, considerăm că Republica Moldova se va putea elibera de Igor Dodon și de regimul pe care acesta îl reprezintă și îl conduce, dacă ideea de unitate și solidaritate națională va fi acceptată de partenerii noștri din PAS și de doamna Maia Sandu. Ca atare, în nume personal și având mandat deplin din partea Platformei Demnitate și Adevăr, îi propunem doamnei Maia Sandu: Revenirea PAS în cadrul Blocului ACUM în vederea consolidării forțelor pro-europene, stabilirea unei liste comune pentru alegerile parlamentare anticipate. Îi solicit doamnei Maia Sandu să pună preț cu adevărat pe cauza noastră națională și să renunțe la cursa electorală pe care, conform tuturor analizelor sociologice, nu o poate câștiga în fața lui Igor Dodon. În egală măsură, îi solicit să mă susțină, cu sinceritate și maximă implicare, pe măsura implicării mele și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr asumată în campania electorală din toamna anului 2016.  Mă angajez public ca imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova și-au dat votul pentru un proiect de țară modern, de respirație europeană, voi demara procedurile legale și constituționale prin care să constituim o majoritate parlamentară cu desemnarea doamnei Maia Sandu în una din funcțiile centrale ale statului. Apelul nostru către doamna Sandu este respectuos, corect, sincer și angajant și îmi doresc să fie anume așa înțeles atât de candidatul PAS, cât și de către toți simpatizanții domniei sale. Doamna Sandu, vă îndemn să fim sinceri și foarte corecți cu noi înșine și cu toți cei care au de gând să ne ofere încrederea și votul lor. Dumneavoastră nu ați reușit să-l învingeți pe Igor Dodon în 2016, având tot sprijinul meu și al Platformei DA. Cu atât mai puține sunt șansele reușitei de această dată, în condițiile în care Platforma DA are un candidat, unicul capabil să-l bată pe Dodon în turul doi!  Astăzi, la exact 4 ani de la gestul pe care l-am făcut absolut dezinteresat, cu gândul la unitatea națională, adresăm această nouă propunere partenerilor noștri și-i rugăm să ofere public răspunsul lor tuturor cetățenilor țării. Nu ne mai putem permite ca Moldova să fie condusă de Dodon încă patru ani care ne vor costa o imensitate, Vă rog să dăm prin unitate o șansă reală de victorie Republicii Moldova și poporului nostru!”, a conchis Năstase.

Cristina Pendea

Share