Proiectul privind Strategia de irigare – nul. Alexandru Oleinic: Iarăși am călcat prin străchini

Proiectul privind Strategia de irigare – nul. Alexandru Oleinic: Iarăși am călcat prin străchini

„Întâmplător consultând pagina web al Parlamentului am aflat că proiectul de hotărâre nr. 149 din 03.06.2021 cu privire la aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030, înregistrat de deputații A.Oleinic, Iu. Reniță, M. Paciu, N. Ciubuc, este în lista celor „devenite NULE”… În același timp iarăși ne confruntăm cu o nouă secetă, care deja a compromis, într-o măsură oarecare roadă din grupa I, iar dacă nu avem precipitații până pe la 15 iulie – cele din grupa II, în special, porumbul, grâul, floarea soarelui, etc – sunt ”aut”…”. Declarațiile au fost făcute de ex-deputatul Alexandru Oleinic, informează OFICIAL.

Exprimându-se „mai diplomatic”, fostul deputat a spus că trebuie să constate că „iarăși am „călcat prin străchini””.

„Natura ne bate crunt pentru indiferența și prostia noastră, care nici din greșelile noastre nu dorim să învățăm. Inițiativa mea legislativă de creare a Comisiei speciale care trebuia să elaboreze Strategia a fost susținută atât de majoritatea parlamentară, cât și opoziție. La ea au lucrat experți consacrați atât din țară, unul, ulterior, fiind chiar ministrul Agriculturii până azi dimineața, cât și de peste hotare. Absolut toți accentuau că este un lucru extrem de important și vital pentru Republica Moldova, deoarece în anii următori fenomenul secetei ne va afecta și mai puternic. Proiectul Strategiei recunoștea necesitatea unei abordări noi, complet diferite a sectorului de irigare și, de asemenea, posibilitatea majorării suprafețelor irigate de la 50 mii ha existente în prezent până la 300 mii ha irigate în 2030, concomitent cu diversificarea și producerea culturilor strategice cu valoare adăugată, solicitate de consumatori pe piața locală si internațională.

Strategia era, constat aceasta după ce am văzut-o printre actele declarate nule, un proiect ambițios pentru realizarea căruia în 10 ani erau necesare investiții totale de 2,27 mlrd. euro, dar ulterior, profitul brut pe care urma să-l obțină sectorul agricol, ca urmare a implementării Strategiei, era estimat la 1.17 mlrd. euro anual, iar numărul locurilor noi de muncă majorându-se cu peste 230 mii.

Desigur, unii sceptici pot spune „iarăși strategie” și așa mai departe. Dar anume adoptarea unui asemenea legi va permite crearea bazei legislative pentru dezvoltarea sectorului de irigare, în particular, și a unei agriculturi competitive, durabile, în ansamblu, adaptată la schimbările climatice și de alt ordin. Mai mult, adoptarea unui asemenea document într-un final, va permite obținerea unor beneficii economice și sociale directe și indirecte: potențial de atragere a investițiilor în modernizarea agriculturii, transferului tehnologic, creșterea suprafețelor de culturi cu valoare adăugată sporită, de a dezvolta și implementa infrastructura post-recoltare modernă etc. Într-un final, aceasta ne va permite ca agricultura să devină domeniul cel mai important pentru țară, precum și de dezvoltare a localităților rurale”, a menționat Alexandru Oleinic.

Ex-deputatul a precizat că el mult ar putea vorbi despre „Strategie, ca document, cât și despre necesitatea unui sistem de irigare pe scară largă, deoarece „ardem” la propriu și figurat…Căci afară este iarăși peste +30…”

„În mandatul ministrului Gherciu, autorul celor mai importante capitole din Strategie, și a ex-președintelui Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea (secretarul Comisiei speciale de elaborare a Strategiei), documentul „a murit” prin Legislativ…

Sper că noul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care în seara zilei de ieri, la un post TV, vorbea foarte convingător despre necesitatea unui sistem de irigare, va schimba lucrurile… Și nu doar în sectorul de irigare, dar în agricultură, în ansamblu…”, a conchis politicianul.

Share