Progresul de implementare a cerințelor pentru integrarea europeană discutat de secretarul general al Guvernului cu delegația Regatului Țărilor de Jos

Progresul de implementare a cerințelor pentru integrarea europeană discutat de secretarul general al Guvernului cu delegația Regatului Țărilor de Jos

Progresul Cancelariei de Stat în implementarea angajamentelor asumate în contextul agendei de integrare europeană a țării noastre a fost discutat la întrevederea secretarului general al Guvernului, Artur Mija cu reprezentanții delegației din Regatul Țărilor de Jos.

Șeful Cancelariei de Stat a vorbit despre pregătirea pentru lansarea negocierilor de aderare, cu accent pe armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar. De asemenea, Artur Mija s-a referit la instituționalizarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin crearea a 33 de grupuri de lucru, grupate în 6 clustere. În același timp, pentru realizarea celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană a fost elaborat un Plan de acțiuni aflat în proces de implementare, iar în baza angajamentelor de transpunere a legislației UE este în proces de elaborare Planul național de acțiuni privind realizarea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2023-2027.

Oficialii au mai discutat despre importanța fortificării capacităților administrative pentru gestionarea procesului de integrare europeană. Potrivit secretarului general al Guvernului, în acest scop a fost creată o arhitectură instituțională responsabilă de agenda europeană a țării, au fost majorate salariile și suplinite statele de personal. Drept rezultat, se atestă o creștere a calității și transparenței actului de guvernare. Fortificarea cadrului instituțional rămâne prioritară și la nivel local – în acest sens, Guvernul a aprobat o agendă ambițioasă de reforme, reflectată în Programul pentru implementarea Strategiei de reformă a administrației publice din Republica Moldova pentru anii 2023-2030.

O altă prioritate a Executivului ține de dezvoltarea continuă a cooperării cu societatea civilă. În acest sens, a fost efectuată inventarierea platformelor consultative și reluarea activității acestora, fapt ce va asigura implicarea societății civile în procesul decizional la toate etapele – de la inițierea politicii publice și până la etapa de definitivare și aprobare. De asemenea, până la finele anului curent, vor fi aprobate un șir de programe care vor fortifica dialogul cu societatea civilă, printre care se numără Planul de acțiuni pentru Guvernare Deschisă 2023-2025 și Programului Național de Dezvoltare a Societății Civile 2024-2027.

Share