27 de posturi TV și 17 posturi radio au dreptul să reflecte alegerile locale

27 de posturi TV și 17 posturi radio au dreptul să reflecte alegerile locale

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat în ședința de vinerea trecută 44 de Declarații privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale din 05 noiembrie 2023 ale furnizorilor de servicii media – 27 pentru posturile TV și 17 pentru posturile Radio.

Declarația Global 24 a fost respinsă pentru faptul că furnizorul a fost sancționat anterior pentru nedepunerea unei declarații sau notificări. Astfel, postul TV nu are dreptul să reflecte alegerile din 5 noiembrie 2023.

Posturile Albena și Radio 7 au aceeași interdicție, deoarece nu au depus declarații rectificate în termenul de 3 zile acordat de CA.

Potrivit Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media aprobat de Comisia Electorală Centrală, doar furnizorii ale căror declarații au fost aprobate pot reflecta alegerile.

Regulamentul mai prevede că nu au dreptul să reflecte alegerile:

1) Furnizorii care au notificat CA despre nereflectarea alegerilor;

2) Furnizorii care nu au prezentat în termen declarațiile;

3) Furnizorii ale căror declarații au fost respinse.

Acești furnizori au dreptul să difuzeze informații despre procesul electoral doar în programele de știri și actualități.

Amintim că, în ședința din 29 august 2023, CA a respins declarațiile furnizorilor și a acordat un termen de 3 zile pentru depunerea unor declarații noi. Furnizorii care au depus notificări privind nereflectarea alegerilor au putut să-și revadă decizia și să depună declarația. În aceeași ședință, CA a sancționat cu avertizări publice furnizorii care nu au depus declarații sau notificări.

În total, în noul termen acordat, furnizorii au prezentat 89 de declarații și notificări – 47 TV și 48 Radio.

CA a publicat pe pagina sa web oficială declarațiile aprobate.

Share