„Pro Moldova” propune: Să fie creat un fond de 2 miliarde de lei care să asigure finanțarea deplină a sistemului medical

„Pro Moldova” propune: Să fie creat un fond de 2 miliarde de lei care să asigure finanțarea deplină a sistemului medical

Grupul parlamentar „Pro Moldova” propune un proiect de lege menit că aducă unele măsuri economice și sociale anticriză, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a spus că proiectul stabilește unele măsuri economice care vin să găsească resurse financiare.

„În R. Moldova sunt mai mulți demnitari cu salarii mari de zeci de mii de lei pe lună. Noi propunem plafonarea salariului pentru restul anului, începând cu 1 aprilie curent până la 6 900 lei, salariul mediu pe economie”, a menționat Andrian Candu.

De asemenea, deputatul Eleonora Graur a făcut unele precizări privind măsurile sociale. „Găsind aceste surse din micșorarea salariilor, venim cu propunerea ca acești bani să fie redirecționați în domeniul sănătate. O soluție strict necesară este să majorăm salariile medicilor, asistenților medicali și personalului tehnic din domeniul sănătate. O propunere este ca sursele să fie redirecționate la procurarea medicamentelor, măștilor, mănușilor și echipamentului medical. Să fie acordat un ajutor de stat pentru agenții economici și angajații care și-au sistat activitatea în valoare de un salariu mediu pe economie. O altă măsură ar fi susținerea unui părinte, care se află acasă cu copiii, prin salariu de 75%”, a spus Eleonora Graur.

Deputatul Vladimir Cebotari s-a referit la măsurile economice. „Propunem să fie amânată achitarea impozitului pe venit pentru mediul de afaceri pentru 2019. Am propus ca toate dările de seamă, perioadele depunerilor fiscale să fie amânate. Ne propunem ca prin Lege să fie suspendate calculele pentru credite și dobânzi. Plata chiriei pentru agenții economici, care și-au sistat activitatea, să nu fie achitată. Să fie creat un fond de 2 miliarde de lei care să asigure finanțarea deplină a sistemului medical”, a spus Vladimir Cebotari.

În acest sens, grupul „Pro Moldova” solicită convocarea de urgență a Parlamentului pentru aprobarea acestui proiect de lege.

Cristina Parfeni

Share