Prioritățile Ministerului Muncii și Protecției Sociale – prezentate la Parlament

Prioritățile Ministerului Muncii și Protecției Sociale – prezentate la Parlament

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat prioritățile pentru anul 2024, într-o ședință organizată de Comisia economie, buget și finanțe. La discuții au participat și membri ai Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

În cadrul ședinței, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, s-a referit la prioritățile instituției pe care o conduce, orientate în mai multe direcții. Astfel, și anul viitor, Ministerul se va focusa pe gestionarea crizelor și acordarea suportului pentru populație.

În contextul crizei refugiaților, se propune optimizarea centrelor pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului și s-au stabilit în Republica Moldova. În prezent, în țară sunt 48 de centre care găzduiesc peste 2000 de refugiați. Autoritățile își propun să optimizeze această rețea și să ofere, în continuare, refugiaților suportul și asistența necesară.

Totodată, în contextul asistenței sociale oferite cetățenilor Republicii Moldova, autoritățile își propun să deschidă zece agenții regionale. Astfel, va fi îmbunătățit managementul în acest domeniu. De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune să fortifice capacitățile Inspectoratului de Stat al Muncii și ale Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Alexei Buzu a mai menționat că o altă prioritate pentru anul 2024 este acordarea în mod echitabil și corect a prestațiilor sociale. În context, ministrul Muncii și Protecției Sociale s-a referit la o serie de fraude depistate de autorități. De exemplu, în 2023, Inspecția Socială de Stat a depistat fraude comise de beneficiarii prestațiilor sociale, în valoare de 17 milioane de lei. În același timp, în perioada 2019 – 2022, fraudele depistate de autorități au însumat, cumulativ, 10 milioane de lei. În aceeași ordine de idei, anul viitor va continua scanarea dosarelor persoanelor care dețin grad de dizabilitate.

„Începând cu anul viitor, vom implementa un nou program de transformare digitală în cadrul sistemului. Toate indemnizațiile, prestațiile unice vor fi stabilite din oficiu. Vom fortifica modelul de analiză a datelor, analiză a riscurilor. Vom încerca să avem acest concept de „fereastră unică” de acordare a serviciilor – atât în fizic, cât și online. Să avem un portal unic prin care cetățenii să poată beneficia de prestații sociale, indemnizații etc.”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

În cadrul ședinței a mai fost reiterat faptul că, în 2024, autoritățile se vor concentra pe susținerea și protecția copiilor și a familiilor. Indemnizația unică acordată la nașterea copilului va ajunge la 20 000 de lei, fiind o creștere fără precedent. Totodată, toți copiii de până la 2 ani vor continua să primească lunar o alocație de 1 000 de lei. Mai mult decât atât, anul viitor, vor fi făcute investiții în reparația grădinițelor și vor fi deschise 22 de creșe în toată țara.

„Apreciem eforturile pe care le faceți: reforma RESTART, au fost demarate foarte multe reforme la nivelul Ministerului. Dezvoltarea unor construcții de la zero e un proces colosal de greu. Compensarea cheltuielilor la facturi este un program fără precedent în Europa, cum un astfel mod de țintire și așa un impact, un așa număr de persoane susținute la nivel de țară”, a adăugat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

De menționat că Parlamentul organizează discuții cu reprezentanții mai multor ministere privind prioritățile setate pentru anul 2024.

Share