Prioritățile de dezvoltare a managementului finanțelor publice, discutate cu oficiali europeni

Prioritățile de dezvoltare a managementului finanțelor publice, discutate cu oficiali europeni

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu și alți oficiali din cadrul instituției supreme de audit au participat la o ședință online organizată de Delegația Uniunii Europene (UE) în Moldova, informează OFICIAL.

Luca Oriani Vieyra, expert în managementul finanțelor publice din cadrul Comisiei Europene (DG NEAR) a pus în discuție rezultatele Raportului de evaluare a performanței cheltuielilor publice și a responsabilității financiare (PEFA), inclusiv evaluarea managementului financiar public. Oficialul european se află la Chișinău, în contextul prezentării oficiale de către Banca Mondială a Raportului PEFA, document care include și evaluarea la capitolul control extern și audit.

Președintele CCRM a informat, de asemenea, oficialul european despre rezultatele preliminare ale evaluării internaționale a Curții de Conturi peer review și integrarea concluziilor evaluării în documentele strategice și viziunile de viitor ale CCRM. Raportul peer review urmează a fi prezentat oficial tuturor părților interesate în toamna anului curent.

În cadrul întrevederii au fost puse în discuții prioritățile dezvoltării auditului public extern în Republica Moldova în contextul agendei de integrare europeană a țării, fiind accentuate viziunile și abordările comune, împărtășite și susținute de oficialii europeni și de conducerea Curții de Conturi. Participanții la întrevedere au reconfirmat necesitatea continuării colaborării și conlucrării în vederea dezvoltării Curții de Conturi și consolidării auditului public extern în Republica Moldova, în conformitate cu cerințele standardelor Organizației internaționale de profil INTOSAI și cu rigorile stipulate în capitolul 32 al Chestionarului UE, completat în procesul acordării statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.

Share