Primele incidente constatate de observatorii Promo-LEX

Primele incidente constatate de observatorii Promo-LEX

De la deschiderea secțiilor de votare, observatorii Promo-LEX au constatat și remis echipei de analiză 64 de incidente, transmite OFICIAL.

Incidentele au fost colectare de la deschiderea secțiilor de vot până la ora 09:30, iar echipa de analiză Promo-LEX a analizat 36 de incidente.

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Pavel Postica a spus că Asociația își exprimă îngrijorarea privind multiplele informații privind activitatea la secțiile de votare pentru cei din regiunea transnistreană, unde vin automobile mici cu alegători din regiune.

„Nu putem afirma că aceleași automobile vin de câteva ori, cert este că s-au depistat mai multe situații care vor fi elucidate pe parcursul zilei”, a spus Pavel Postica.

Promo-LEX are în teritoriu 608 observatori, 42 pentru secțiile de vot pentru regiunea transnistreană, 80 echipe mobile și 52 observatori în diaspora.

Astfel, observatorii Promo-LEX au constatat un caz în care nu i s-a permis accesul unui observator în secția de vot, pe motiv că trebuie să vină la 06:30, nu la 06:40, în Comrat, UTA Găgăuzia.

Prezența materialelor de publicitate pe o distanță mai mică de 100 metri – 6 cazuri (Văleni, Cahul; Vadul lui Vodă, Chișinău; Dondușeni, Edineț, Comrat, UTA Găgăuzia; Rădulenii Vechi, Florești).

Sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot – 5 cazuri (Chișinău, Rîșcani; Ungheni, Valea Mare; Sângerei, Pepeni; Federația Rusă, Moscova; România, Sibiu).

Întreruperea procesului de filmare și monitorizare video în secțiile de vot – 7 situații (Rîșcani, Heleuți; Rîșcani, Răcaria; Orhei, Mălăiești; Orhei, Furceni; România, Suceava; Florești, Alexeevca).

O situație când a fost restricționat accesul unei persoane la vot din cauza semnelor COVID-19 în Bălți. După ce i-au explicat unei doamne cum poate să voteze, ea a refuzat să-și mai exercite dreptul la vot.

O situație de transportare organizată a alegătorilor  – în Cahul, Văleni, unde dintr-un microbuz au coborât 15 persoane.

Patru situații privind deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (Chișinău, Buiucani; Chișinău, Rîșcani; Chișinău, Centru; Federația Rusă, Surgut).

Se atestă încălcarea măsurilor de protecție și prevenire COVID-19 (Florești, Cunicea; Florești, Cuhureștii de Sus; Florești, Alexeevca; Florești, Rădulenii Vechi).

Cristina Parfeni

Share