Primăria Capitalei a transmis un demers Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Primăria Capitalei a transmis un demers Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a transmis un demers Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică prin care cere să fie studiate toate aspectele neclare privind obligativitatea de vaccinare a cadrelor didactice.

„Decizia Comisiei Naționale este foarte interpretativă. În municipiul Chișinău, în rândul cadrelor didactice și a personalului auxiliar acoperirea vaccinală este de peste 73 la sută. Ce se întâmplă în cazul în care persoana nu se vaccinează? Unde și la care instituții medicale se vor putea testa cadrele diactice? Deja avem unele semnale și vreau să atenționez Autoritatea Centrală și Comisia Națională de riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați în acest sens”, a declarat Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

El a spus că a solicitat ca aceste clarificări să fie făcute de către instituțiile respective, iar demersul a fost transmis către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, primarul a vorbit și despre fenomenul ambroziei, care este foarte acutizat în Republica Moldova, în special în lunile iulie-august-septembrie.

„Avem 51 de focare mari și suprafețe de ambrozie, dintre care aproape 23 ha au fost prelucrate chimic, peste 11 ha au fost prelucrate cu metode tehnice. Am reușit în acest an să aplicăm acțiunile care a făcut posibilă diminuarea simptomelor alergice. Cât privește terenurile private și publice nu prea putem interveni, deși facem tot posibilul când ne cheamă cineva. Nici preturile, nici instituțiile specializate ale primăriei nu sunt în drept să amendeze gestionarea de terenuri pe care crește această plantă, a precizat Ceban.

Totodată, el a menționat că, vor fi elaborate demersuri pentru crearea unei echipe pentru combaterea problemei ambroziei.

Cristina Jicol

Share