Prima ședință de lucru a negociatorilor din partea Chișinăului și Tiraspolului privind reglementarea transnistreană

Prima ședință de lucru a negociatorilor din partea Chișinăului și Tiraspolului privind reglementarea transnistreană

Astăzi, 27 ianuarie, a avut loc prima ședință de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, transmite OFICIAL.

Aceasta s-a desfășurat în format videoconferință la care au asistat reprezentanții mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Participanții la întrevedere au salutat reluarea întrunirilor în acest format, exprimând disponibilitatea menținerii unui dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada imediată.

Au fost discutate aspecte ce țin de relansarea activității grupurilor de lucru sectoriale pe toate domeniile (educație, drepturile omului, ocrotirea sănătății, pentru agricultură şi ocrotirea mediului, telecomunicații, dezvoltarea transportului auto etc.) întru a fi abordate la nivel tehnic și identificate soluții concrete la problemele existente.

De asemenea, negociatorii-șefi au efectuat un schimb de opinii pe marginea convocării următoarei runde a formatului de negocieri „5+2”. Vicepremierul Oleg Serebrian a reiterat disponibilitatea participării părții moldovenești la această reuniune, cu abordarea celor mai actuale probleme, inclusiv trecerea în revistă a nivelului de implementare a angajamentelor convenite în pachetul „Berlin+”.

În contextul planificării proceselor a fost menționată necesitatea desfășurării unor consultări tematice cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE, care va efectua în timpul apropiat o vizită de lucru în Republica Moldova.

Cristina Pendea
Share