Premierul: Trebuie să pledăm răspicat pentru pace, pentru soluții, pentru bună înțelegere și cooperare

Premierul: Trebuie să pledăm răspicat pentru pace, pentru soluții, pentru bună înțelegere și cooperare

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat astăzi la un eveniment oficial de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite OFICIAL.

Festivitatea s-a desfășurat la Memorialul „Victimelor fascismului” din Chișinău, unde a fost organizat un Miting requiem, de către Ministerul Culturii, sub patronajul prim-ministrei Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, miniștri, reprezentanți ai Parlamentului, Comunității Evreiești și Coaliției „Vocea Romilor”.

„Dacă hărțile ar arăta oamenii, atunci am înțelege că nimeni niciodată nu a câștigat vreun război. Nici o ideologie, nici un teritoriu nu justifică lacrimile unei mame care își deplânge copilul. În această perioadă dificilă pentru întreaga umanitate, în care avem comunități lovite de pandemie și criză economică trebuie să pledăm răspicat pentru pace, pentru soluții, pentru bună înțelegere și cooperare”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul ceremoniei.

Ziua de 27 ianuarie este inclusă în calendarul oficial al Republicii Moldova, iar autoritățile și-au asumat angajamente concrete în vederea păstrării memoriei și promovării studierii istoriei Holocaustului.

Organizarea evenimentului de astăzi a fost prevăzută în Planul de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță.

Republica Moldova este printre coautorii Rezoluției, adoptate la 20 ianuarie 2022, prin consens, de către Adunarea Generală ONU, care condamnă negarea Holocaustului ca eveniment istoric.

Cristina Pendea

Share