Prima ședință a Comisiei economie, buget și finanțe. Alaiba: Sperăm să fie un an cât mai intens, energic și productiv
Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului s-a întrunit, astăzi, în prima ședință din acest an, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.
”Sperăm să fie un an cât mai intens, energic și productiv și să decidem lucruri bune pentru țară”, a declarat președintele comisiei, Dumitru Alaiba, în debutul ședinței.
Printre primele proiecte examinate de membrii comisiei a fost cel cu privire la ratificarea Acordului de modificare și de reformulare a unui contract de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții. Proiectul prevede majorarea împrumutului contractat în scopul procurării locomotivelor și reabilitării infrastructurii feroviare din Republica Moldova și extinderea termenului de rambursare a acestuia.
Comisia a aprobat raportul la proiect și va înainta documentul pentru votare în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare a Legislativului.
De asemenea, membrii comisiei au avizat pozitiv proiectele de lege privind Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
Tot astăzi, Comisia economie, buget și finanțea aprobat Planul audierilor pentru sesiunea primăvară-vară a anului 2022. Comisia și-a propus audierea rapoartelor de activitate în anul 2021 a mai multor instituții, inclusiv Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar și Consiliul Concurenței. Este planificată și audierea Raportului anual al Guvernului privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pe anul bugetar 2021, precum și Raportul privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2019.
Audierile autorităților independente pe platforma comisiilor parlamentare permanente se încadrează în funcția de control parlamentar.