Premierul merge în Parlament: Vom cere introducerea stării de urgență în domeniul energetic

Premierul merge în Parlament: Vom cere introducerea stării de urgență în domeniul energetic

Prim-ministrul Natalia Gavrilița anunță că va solicita Parlamentului mâine introducerea stării de urgență în domeniul energetic, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Natalia Gavrilița spune că „Moldovagaz” a recepționat, ieri, de la Gazprom o scrisoare prin care se cere achitarea integrală a gazelor naturale până la 20 ianuarie, în caz contrar vor fi sistate livrările de gaze naturale.

„Aceasta se întâmplă pentru că „Moldovagaz” nu a reușit să găsească soluții să achite la timp și integral consumul. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică și se vede obligat să intervină. Astăzi la 13:00 se va convoca ședința Comisiei Situații Excepționale (CSE) și va analiza situația formată pe piața gazelor, ulterior, la 15:00, va fi ședința Guvernului, apoi se va organiza o conferință de presă unde se vor anunța deciziile luate”, a spus Premierul.

Natalia Gavrilița a punctat că va merge mâine la Parlament să solicite introducerea stării de urgență în domeniul energetic.

„Mâine voi convoca din nou ședința CSE în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri pentru livrarea gazelor naturale către consumatori. Este vorba despre eliminarea plății TVA datorată de „Moldvagaz” și achitarea compensațiilor de către Guvern pentru ianuarie și februarie”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a spus că Guvernul a onorat până acum fiecare punct menționat în protocolul semnat cu Gazprom.

„Am asigurat achitarea în totalitate pentru lunile problematice și am inițiat procedura de audit la „Moldovagaz”. Situația de astăzi nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, dar un rezultat dintre relațiile comerciale dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”. Consumul de gaze pentru decembrie a fost integral achitat la 14 ianuarie. Până la 20 ianuarie „Moldovagaz” trebuie să achite avansul pentru ianuarie în raport de 50%. Se va reuși achitarea a 38 mln. dolari, dar diferența neachitată rămâne de 25 mln. dolari”, a spus Andrei Spînu.

Cristina Parfeni

Share