Prim-ministrul: Reintegrarea ţării este o prioritate strategică a Republicii Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat, astăzi, şedinţa Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, în cadrul căreia a fost evaluată situaţia curentă, precum şi stabilite acţiunile care urmează să fie întreprinse în vederea avansării în procesul de reglementare a conflictului tranistrean, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În debutul şedinţei, Premierul a declarat că reglementarea conflictului transnistrean reprezintă o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova. „Mobilizarea sprijinului partenerilor externi va contribui la consolidarea capacităţii de conlucrare, în acest sens”, a opinat Pavel Filip.

Prim-ministrul a punctat obiectivele primordiale ale Executivului în acest domeniu, printre care: menţinerea platformelor de dialog deschise şi funcţionale, prin promovarea întâlnirilor de lucru în formatul 5+2, dar şi menţinerea stabilităţii în Zona de Securitate, prin monitorizarea şi coordonarea tuturor acţiunilor cu partenrii externi.

De asemenea, un obiectiv al Guvernului este impulsionarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale, pe tema subiectelor prioritare, precum problematica libertăţii circulaţiei persoanelor şi transportului, accesul agricultorilor la terenurile agricole situate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol–Camenca, activitatea şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină, respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi combaterea crimei organizate.

Membrii Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării au pledat pentru dinamizarea procesului de reglementare şi promovarea dialogului, susţinut de actorii internaţionali. Următoarea întrevedere în formatul 5+2 ar putea avea loc la începutul lunii aprilie a.c.

Tot în cadrul şedinţei, au fost abordate aspecte privind activitatea comercială a întreprinderilor din stânga Nistrului şi facilitarea comerţului acestora cu ţările Uniunii Europene.

Doina Secrieru

Share