Președintele: „Preconizez să vizitez toate orașele țării, care marchează eliberarea”

Președintele: „Preconizez să vizitez toate orașele țării, care marchează eliberarea”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită de lucru în orașul Soroca, unde, împreună cu Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, Ambasadorul Belarusului, Serghei Ciciuc, conducerea Uniunii Ofițerilor și reprezentanții organizațiilor obștești, au depus flori la Memorialul ostașilor căzuți, cu prilejul aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că a fost bucuros să-i salute la acest eveniment pe doi veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei: Ivan Grujinschii și Leonid Babivschii.

„Am adresat enorma noastră recunoștință tuturor eroilor războiului care sunt în viață și i-am comemorat pe ostașii căzuți pe câmpul de luptă. Totodată, am semnat Decretul cu privire la înmânarea celei mai înalte distincții de stat „Ordinul Republicii” pentru doi veterani. De asemenea, am anunțat despre inițiativa de a identifica mijloace pentru restaurarea Memorialului „Eternitate” din capitală și a monumentului eroilor-eliberatori din Chișinău. Consider că faptele de vitejie ale strămoșilor noștri, care au eliberat pământul moldovenesc de fascism, constituie cel mai bun exemplu pentru educația patriotică a tinerilor și pentru consolidarea statalității moldovenești”, a precizat el.

Președintele Dodon a amintit că, la 16 martie, a fost dat start unui amplu program de acțiuni dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști. „Preconizez să vizitez toate orașele țării, care marchează eliberarea. Soroca este primul oraș din această listă. Evenimentul final îl va constitui Marșul din 24 august, care va avea loc la Chișinău, desfășurat cu prilejul aniversării a 75-a de la încheierea Operațiunii Iași-Chișinău”, a mai spus Dodon.

Șeful statului a menționat că a decis să procure cu sprijinul Fundației de Binefacere a Primei Doamne „Din Suflet” 50 de tone de struguri moldovenești de soiuri de masă care vor fi distribuite sutelor de grădinițe de copii din toată țara.  „Am venit cu această inițiativă astăzi, în timpul vizitei la grădinița de copii „Izvoraș” din Soroca care, grație Fundației, a beneficiat de un teren de joacă pentru copii. Am promis conducerii grădiniței că le voi acorda tot sprijinul necesar și în continuare. În context, am reamintit celor prezenți că susținerea familiilor și a copiilor rămâne una din prioritățile Fundației și ale Administrației Președintelui”, a spus el.

Totodată, șeful statului a scris că, a decis să acorde sprijin financiar pentru construcția în orașul Soroca a bisericii „Sf. Serghie de Radonej”, unde, în anul 2014, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și a Întregii Rusii, Kiril, a fost adusă icoana și moaștele acestui sfânt, astfel ca credincioșii să i se poată închina.

„În prezent, enoriașii se roagă într-o biserică temporară, pe care am vizitat-o astăzi, la încheierea vizitei de lucru întreprinsă la Soroca. L-am asigurat pe Părintele Serghie de faptul că voi oferi sprijin și în continuare, până la încheierea definitivă a lucrărilor de construcție a bisericii „Sf. Serghie de Radonej”, a conchis Dodon.

Doina Secrieru

Share