Expert: Apropierea de UE se realizează politic-juridic sau instituțional

Expert: Apropierea de UE se realizează politic-juridic sau instituțional

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, susține că, prin organizarea conferinței Internaționale „Politicile culturale în contextul asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se realizează apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, informează OFICIAL.

În debutul conferinței internaționale, Victor Juc a declarat că, de regulă, cei din spațiul post-sovietic, dar poate și post-socialist, gândesc mai degrabă la macro-nivel, decât la micro-nivel.

„Într-un fel, considerăm că apropierea de UE se realizează politic-juridic sau instituțional. În opinia mea, este nevoie de un suport de jos, sectorial, în planul teoriei funcționale, care să permită prin proiecte mici de a realiza o apropiere durabilă. Proiectul „Politici culturale inovative pentru RM” se înscrie în această logică a identificării soluțiilor pentru o apropiere sustenabilă,  dar și pentru o dezvoltare a culturii din RM. O perioadă mai îndelungată din condițiile independenței, politicile culturale nu și-au găsit atenția necesară, se considera că sunt alte sfere mult mai profitabile din punct de vedere, fie financiar, electoral și cultura rămânea în urmă. În ultimul  timp, atenția față de cultură a sporit. Poate și oamenii politici au înțeles oportunitatea și căile pe care le deschide cultura pentru dezvoltarea însuși a capitalului uman, pentru apropierea de spațiul cultural în condițiile că este parte atât din punct de vedere cultural – civilizațional, cât și geopolitic al UE”, a precizat Juc.

Doina Secrieru

Share