Președintele Parlamentului: Experiența Ungariei în promovarea produselor autohtone pe piața comunitară este interesantă și ar fi utilă pentru RM

Președintele Parlamentului: Experiența Ungariei în promovarea produselor autohtone pe piața comunitară este interesantă și ar fi utilă pentru RM

Potențialul de comerț și de cooperare pe dimensiunea agroalimentară între Ungaria și Republica Moldova este foarte mare și trebuie valorificat, a declarat Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Sándor Farkas, Secretar de stat parlamentar al Ministerului agriculturii al Ungariei, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, Președintele Parlamentului a subliniat că experiența Ungariei în promovarea produselor autohtone pe piața comunitară, precum și instrumentele de protecție a producătorilor locali este interesantă și ar fi utilă pentru Republica Moldova.

Sándor Farkas, Viceministru al Agriculturii Ungariei, a menționat că vizita Președintelui Parlamentului este un pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Moldova și Ungaria. El a exprimat deschiderea pentru împărtășirea experienței practice acumulate de Ungaria în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Potrivit oficialilor, schimburile comerciale cu produse agroalimentare între Republica Moldova și Ungaria în anul 2018 au înregistrat valoarea de 19,4 mil. USD, deținând o pondere de 1% în comerțul total cu produse agroalimentare al Republicii Moldova. Părțile au discutat despre măsurile necesare pentru creșterea schimburilor comerciale pe această dimensiune.

Totodată, au fost examinate posibilitățile de lansare a unor programe de schimb de experiență în domeniul agroalimentar și dezvoltării rurale.

Sándor Farkas este un politician maghiar și membru al Adunării Naționale a Ungariei din anul 1998.

La întrevedere au participat președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei nominalizate Vladimir Bolea și președintele Comisiei administrație publică Vasile Bîtcă.

Precizăm că, Președintele Parlamentului efectuează o vizită oficială în Ungaria în perioada 11-14 decembrie curent. Programul vizitei include întrevederi cu președintele Adunării Naționale a Ungariei, Președintele Ungariei János Áder, precum și o serie de întâlniri cu oficiali din Guvern.

Cristina Gurez

Share