Amendamentele înaintate de PAS la Legea Bugetului de Stat pentru 2020

Amendamentele înaintate de PAS la Legea Bugetului de Stat pentru 2020

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat cele mai importante amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru 2020 și politica bugetar-fiscală, pentru a fi votate în lectura a II-a, la ședința următoare a Parlamentului, transmite OFICIAL.

Astfel, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, a venit cu propuneri la Legea Bugetului de Stat.

„Când am elaborat Bugetul solidarității, am avut o serie de consultări cu APC, ministerele, ca să înțelegem care sunt programele cu impact asupra cetățenilor și necesare a fi finanțate. Unele programe au fost scoase total din buget și noi le propunem să fie reintroduse. Să fie introdus prețul minim la țigări; alocarea mijloacelor financiare pentru programele de instruire a minorităților naționale în limba română; deschiderea consulatelor în Montreal, Bologna, Torino; executarea lucrărilor de reabilitare a izvoarelor; susținerea proiectelor pe dimensiunea minorităților naționale; susținerea planului educației parentale”, a spus Natalia Gavrilița.

Deputatul Radu Marian s-a referit la politica fiscală. „Propunem menținerea accizului redus pentru mașinile hibrid; să fie acceptate cecurile emise de casele de control pentru antreprenori drept dovadă fiscală pentru facilitarea lucrului cu facturile fiscale; excluderea ștampilelor din facturile fiscale; acceptarea facturilor fiscale scanate și trimise prin poșta electronică; numărul de rapoarte pentru un SRL să fie doar unul; transparentizarea normelor de creditare bancare pentru IMM-uri”, a spus Radu Marian.

Deputatul Dan Perciun s-a referit la unele amendamente de ordin social. „Venim cu 3 inițiative, care au fost scoase de către Guvernul Chicu. Este vorba despre reintroducerea premiului anual în valoare de jumătate din salariul de bază; revenirea la un nou program de asistență pentru pensionari „Ajutorul la control”, de asemenea – propunerile ce țin de acordarea îndemnizațiilor pentru copii”, a spus Dan Perciun.

Deputatul Sergiu Litvinenco s-a referit la excluderea unor prevederi ce țin de ocuparea unor funcții. „S-a exclus organizarea concursurilor pentru funcția de director al Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal și s-a anulat interdicția secretarilor de stat de a face parte dintr-o instituție de stat sau SRL. Scopul acestor prevederi este de a împărți politic funcțiile”, a spus Sergiu Litvinenco.

La rândul său, deputata Galina Sajin a vorbit despre Diaspora. „Diaspora rămâne marginalizată. Guvernul a decis să aloce pentru fiecare cetățean al nostru peste hotare câte un leu pe an. Am înaintat un amendament, unde cer să se majoreze suma până la 6 mln. de lei pentru dezvoltarea programelor destinate Diasporei. Am propus reducerea taxei rutiere la intrarea în țară, vinieta, care este invers proporțională cu calitatea drumurilor noastre. De asemenea, am cerut să fie micșorate taxele la venirea de sărbătorile de Paști sau în august a cetățenilor noștri de peste hotare”, a spus Galina Sajin.

Cristina Parfeni

 

Share