Președintele Comisiei privind frauda bancară: Noi deja am audiat 23 de persoane, factori-cheie în aceste procese

Președintele Comisiei privind frauda bancară: Noi deja am audiat 23 de persoane, factori-cheie în aceste procese

Vicepreședintele Parlamentului, Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing, a comunicat mai multe detalii privind informațiile venite de la Banca Națională, informează OFICIAL.

„Avem o informație de la Banca Națională, pe care cu părere de rău nu o pot publica, este o informație exhaustivă privind câți bani au fost atrași și plasați în cele 3 bănci în perioada 1-27 noiembrie 2014 – sunt 7 pagini detaliate. Aceasta referitor la informațiile că la momentul când au fost acordate garanțiile de stat cele 3 bănci erau devalizate și că acolo nu erau bani și trebuia de urgență de făcut ceva. Da, trebuia de urgență de făcut ceva, dar întrebarea este una foarte pertinentă: de ce în această perioadă rulajul banilor care au fost în cele 3 bănci a fost unul imens. Când am făcut calculele câți bani acolo au intrat în aceste 3 săptămâni după acordarea garanțiilor de stat, m-a luat groaza. Cifrele sunt groaznice și, cu certitudine, nu este vorba doar despre un miliard de euro”, a comunicat Slusari.

„Astăzi am înaintat încă un demers la Banca Națională, să ne spună câți bani au ieșit din cele 3 bănci, după acordarea garanțiilor de stat și până la introducerea administrării speciale din partea Băncii Naționale”, a mai adăugat președintele comisiei.

Ce ține de audierile din cadrul comisiei, Slusari a declarat: „Ieri la audieri s-a prezentat fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu și nu s-a prezentat doamna Politova-Cangaș. Am obținut informații foarte importante de la domnul Arapu”.

„Astăzi – mâine, mai facem schimb de păreri vizavi de audierea domnului Vlad Filat, dacă decidem – probabil că săptămâna viitoare încercăm să-l audiem, dar decizia nu este definitivă”, a mai adăugat Slusari.

În acest fel, președintele comisiei a vorbit despre numărul audierilor până la acest moment. „Noi deja am audiat 23 de persoane, factori-cheie în aceste procese. Important e ca până la 10 octombrie să ne încadrăm în termen”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share