Președintele CEC: Vom prezenta Parlamentului unele modificări la Codul electoral

Președintele CEC: Vom prezenta Parlamentului unele modificări la Codul electoral

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO a organizat, la Chișinău, o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre constatările și recomandările Misiunii privind legislația electorală în ultimele două scrutine electorale desfășurate în R. Moldova, transmite OFICIAL.

După observarea ultimelor trei alegeri generale din Moldova și urmând evoluțiile politice, sociale și legislative din țară în ultimii trei ani și jumătate, ENEMO constată că multe dintre deficiențele observate rămân în vigoare și mai sunt de rezolvat câteva recomandări propuse.

ENEMO consideră ferm că o reformă electorală cuprinzătoare și incluzivă ar trebui să fie desfășurată în Moldova.

În cadrul mesei rotunde, Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat că un grup de lucru a muncit până acum pentru a prezenta Parlamentului unele modificări la Codul electoral, pentru a putea fi discutate și aprobate de Legislativ.

„CEC și alte organizații, cu care colaborează, au întreprins un șir de acțiuni de analiză și revizuire a legii naționale prin prisma aprecierilor date de experții internaționali în cadrul alegerilor locale generale și parlamentate. Mulțumim ENEMO pentru acest efort și suntem deschiși pentru continuarea conlucrării pe această dimensiune inclusiv pentru prezidențialele din această toamnă. 2019 a fost un test de promovare pentru întreaga societate, ultimul scrutin din octombrie a avut un climat corect și profesionist. Suntem conștienți că avem mult de elaborat, standardizat și aliniat la cele cerințe și aprecieri stabilite de experții internaționali. Am creat un grup de lucru care va efectua și propune Parlamentului elaborarea unor modificări a legii electorale. Acest lucru se află la finele procedurii. Produsul final va fi prezentat Parlamentului. Modificarea Codului electoral este și un risc major în preajma alegerilor prezidențiale, dar noi credem că acele lacune evidențiate și prezentate de experți urmează a fi remediate”, a spus Dorin Cimil.

Cristina Parfeni

Share