Președinta CEC, la discuții cu reprezentanții misiunilor diplomatice, despre alegeri

Președinta CEC, la discuții cu reprezentanții misiunilor diplomatice, despre alegeri

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la Chișinău. 

După cum informează Oficial, potrivit unui comunicat de presă, pe parcursul evenimentului, au fost abordate subiecte ce țin de implementarea noului sistemul de vot mixt, nivelul de pregătire pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și prioritățile de activitate ale CEC pe termen scurt și mediu.

„Alina Russu a prezentat cele 4 direcții de activitate identificate și realizate de CEC pe parcursul anului 2018, în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare ordinare din 2018: activitatea de re-inginerie a componentelor Sistemului Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri”, elaborarea și ajustarea/completarea cadrului normativ intern ce vizează procedurile electorale, campania de informare și educație civică preelectorală și electorală a alegătorilor și instruirea tuturor actorilor electorali. Un interes deosebit, din partea participanților, a suscitat subiectul finanțării campaniei electorale și a partidelor politice, înregistrarea candidaților la alegeri, organizarea alegerilor peste hotarele țării, delimitarea circumscripțiilor uninominale, asigurarea accesibilității procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități etc”, se spune în comunicat.

Totodată, Președinta CEC a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru interesul manifestat față de organizarea și desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, precum și deschiderea acestora, prin oferirea suportului necesar la dezvoltarea proceselor democratice de la noi din țară.

„În activitățile sale, CEC continuă să respecte principiile și valorile democratice europene și va depune eforturile necesare pentru a îmbunătăți calitatea procesului electoral ținând cont de aceste principii și valori. Comisia are suficiente capacități, inclusiv o echipă profesionistă, pentru a face față posibilelor provocări și pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte, bazate exclusiv pe normele legale existente”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Share