Premierul României: Ședința comună și pachetul de documente care vor fi semnate reconfirmă sprijinul deplin pentru consolidarea stabilității și securității R. Moldova

Premierul României: Ședința comună și pachetul de documente care vor fi semnate reconfirmă sprijinul deplin pentru consolidarea stabilității și securității R. Moldova

La Chișinău se desfășoară ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și România, transmite OFICIAL.

În debutul ședinței, Premierul Natalia Gavrilița a spus că ședința este un eveniment rar în agenda diplomatică a Republicii Moldova.

„Mă bucur că la 10 ani de la prima reuniune la Iași ne reîntâlnim nu doar pentru o ședință simbolică, dar și cu o agendă ambițioasă în beneficiul cetățenilor. Îmi doresc să transformăm fundamentul relațiilor noastre comun de limbă, istorie, cultură în unul a marilor realizări.

Azi vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale. România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri indiferent de inconsecvența politică. Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale și ne ținem de cuvânt. Această dinamică remarcabilă și reflectă preocuparea ambelor guverne de a racorda agenda la interesele cetățenilor. Ne dorim să creștem calitatea vieții în mediul rural, iar fondurile vor putea fi utilizate în infrastructura locală, socială, rețele de alimentare cu apă. O parte din cele 100 mln. euro vor fi pentru proiecte culturale, mass-media. Îi așteptăm cu brațele deschise pe investitorii de peste Prut.

Avem o agendă vastă. Vom aborda subiecte privind situația din regiune, dar și altele. Resimțim aceste crize de creșteri a prețurilor la produse, dincolo de crize vom vorbi de agenda europeană a R. Moldova, implementarea Acordului de Asociere, noul program de macrofinanțare, modalitățile de conectare a R. Moldova la inițiativa celor 3 mări”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul său, Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a spus că astăzi la Chișinău există cea mai mare deschidere în relația cu România.

„În 2020, an de criză, România a acordat asistență pentru dezvoltarea Republicii Moldova în valoare de 46,8 mln. euro îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu. În mai puțin de 3 luni semnăm o parte din documente care privesc obiectivele noii foi de parcurs privind cooperarea R. Moldova – România: Acordul de 100 mln. euro, construirea unor poduri de frontieră, reducerea tarifelor de roaming, protocoale de colaborare în domeniul educației și inspecției muncii și învățământului militar, planuri de acțiuni în domeniul justiției și sistemului de interne, Memorandumuri de înțelegere în domeniile cercetare și dezvoltare, securității energetice și transformării digitale.
Subliniez semnificația declarației comune a Guvernului României și R. Moldova privind consolidarea cooperării în domeniul economic și investițional.

Contăm pe sprijinul R. Moldova pentru aspecte punctuale de interes pentru noi în privința cărora am vrea să vedem progres: solicitarea în vederea identificării soluțiilor pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei, implementarea Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte etc.

România va fi și mai departe susținător al agendei dvs. europene. Ședința comună și pachetul de documente care vor fi semnate reconfirmă sprijinul deplin pentru consolidarea stabilității și securității R. Moldova.

Contextul complicat de securitate îndeamnă la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări.

Vă asigur de totală implicare, dedicare și deschidere a Guvernului României pentru o cooperare consolidată orientată spre rezultatul concret în beneficiul țării”, a spus Premierul României.

Cristina Parfeni

Share