Premierul, cu un mesaj important de la FMI

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu susține că, restabilirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare și deblocarea asistenței financiare este una din prioritățile actualului Guvern.

După cum informează OFICIAL, în cadrul unei conferințe de presă cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Maia Sandu a anunțat că, astăzi, au fost încheiate cu succes două evaluări, 4 și 5, în cadrul programului cu FMI.

„După adoptarea de către Consiliul director al Fondului, a acordului pe care l-am convenit astăzi, Republica Moldova va putea primi tranșa de 46,5 milioane $ în anul 2019. În cadrul acestor întâlniri, am convenit mai multe lucruri, inclusiv extinderea programului actual cu FMI până în martie 2020. Am făcut acest lucru pentru a putea beneficia de toată asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene. În cadrul întrunirilor, am convenit mai multe acțiuni și decizii pe care le va lua actual Guvern și Parlament, ca să putem să obținem aceste resurse despre care am vorbit. Programul a fost suspendat din cauza unor decizii nepotrivite ale guvernării precedente. Noi am convenit decizii și măsuri concerte care ar putea reechilibra bugetul și ar permite ca toate cheltuielile importante care țin de achitarea salariilor, în special pentru păturile social vulnerabile – să poată fi achitate, să existe suficiente venituri. Evident, cea mai importantă componentă este posibilitatea noastră de a obține granturi, finanțare externă din partea UE în valoare de 1 miliard 368 milioane de lei”, a precizat Premierul.

Potrivit Maiei Sandu, aceștia sunt banii pe care îi aduc în bugetul RM, datorită faptului că sunt o echipă responsabilă care a reușit să câștige încrederea finanțatorilor externi.

„În program, se mai conțin măsuri care țin de recuperarea banilor furați, acest obiectiv este important pentru cei care am preluat puterea. Acest obiectiv este unul important și pentru partenerii de dezvoltare. Vom veni cu acțiuni concrete și cu eforturi consolidate din partea mai multor instituții, dar cu un plan concret, ca să recuperăm cât mai multe resurse dintre cele care au fost furate în trecut. Decizia finală se va lua la Washington. Vom solicita Parlamentului să se întrunească într-o sesiune specială deja în august pentru a opera modificări la buget”, a punctat Sandu.

Premierul a mai spus că, au fost discutate și incluse în program subiecte ce țin de îmbunătățirea administrării fiscale, a eficienței cheltuielilor publice, dar și alte acțiuni care însemnă responsabilitate fiscală și financiară.

„Le mulțumesc foarte mult FMI pentru promptitudinea pe care au răspuns la solicitarea noastră de a veni în RM. Au lucrat zi și noapte aici, ca noi să avem această înțelegere pe două evaluări într-un timp foarte restrâns”, a conchis Sandu.

Andriana Cheptine

Share