Premierul: „Cele 3 acorduri de finanțare semnate la Bruxelles sunt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem”

Premierul: „Cele 3 acorduri de finanțare semnate la Bruxelles sunt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem”

În debutul ședinței de Guvern, Prim-ministrul Maia Sandu a evidențiat rezultatele vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, unde au fost semnate 3 acorduri de finanțare pentru Republica Moldova. Maia Sandu a precizat că, pe parcursul vizitei, a fost asigurată de membrii multor familii politice că Guvernul de la Chișinău are tot sprijinul și deschiderea din partea UE, informează OFICIAL.

„Toată lumea își pune speranțele în noua guvernare și vrea să reușim. În trecut Republica Moldova a dezamăgit, iar acum oamenii ne-au oferit o nouă șansă și ne-au spus că se bucură de faptul că, în sfârșit, în cadrul instituțiilor europene se discută de bine despre Republica Moldova. Cele 3 acorduri de finanțare sunt bani pe care nu trebuie să-i întoarcem. Responsabilitatea noastră este de a-i folosi eficient și transparent”, a punctat Prim-ministrul, adăugând, totodată, că s-au depistat unele probleme la instituțiile publice cu privire la valorificarea și asimilarea mijloacelor financiare externe, alocate anterior pentru proiecte sociale în țara noastră. În context,

Premierul a solicitat Ministerului Finanțelor și Cancelariei de Stat să efectueze o evaluare a instituțiilor de profil care nu reușesc să asimileze, în timp util, finanțările externe.

La ședință au fost punctate și rezultatele reuniunii Grupului de lucru interministerial dintre Republica Moldova şi România, care s-a desfăşurat la Bucureşti pe 23 iulie curent. La eveniment au participat mai mulți membri ai Cabinetului de miniștri și au fost stabilite mai multe acțiuni pentru implementarea proiectelor concrete în beneficiul cetățenilor, în diverse domenii: protecția mediului și apelor, educație, cultură, sănătate, afaceri interne și cooperare transfrontalieră, finanțe publice, precum și telecomunicații.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că s-a discutat inclusiv pe marginea avansării în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni-Chișinău, astfel încât în primăvara anului 2020, aceasta să fie deja funcțională, iar cetățenii să aibă gaz românesc în aragazuri. Totodată, s-a convenit și asupra interconectării rutiere, prin construcția și renovarea unor poduri, pentru facilitarea deplasării cetățenilor. Premierul Maia Sandu a apreciat progresele obținute în cadrul discuțiilor strategice cu partenerii români.

În altă ordine de idei, Șefa Guvernului s-a referit la pericolul existent ca urmare a depistării virusului de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni. Astfel, Premierul a solicitat specialiștilor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să acționeze prompt pentru a localiza virusul și a evita răspândirea acestuia în localitățile vecine.

Cristina Gurez

Share