Precizările lui Chicu privind vizita unui grup de experți ad-hoc al Consiliului Europei: „Vom discuta pachetul conceptului de reformare a justiției”

Precizările lui Chicu privind vizita unui grup de experți ad-hoc al Consiliului Europei: „Vom discuta pachetul conceptului de reformare a justiției”

Premierul Ion Chicu a anunțat, astăzi, după ședința de lucru săptămânală, împreună cu Președintele Igor Dodon și Speakerul Zinaida Greceanîi, că mâine, la ora 8.00 va avea loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), informează OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Ion Chicu a precizat că la ședința CSS vor discuta mai multe subiecte, inclusiv despre aeroport, Air Moldova și situația criminogenă din țară.

Ion Chicu a mai spus că, miercuri, la ora 10.00, la Palatul Republicii, va avea loc o reuniune a tuturor primarilor din țară.

De asemenea, Premierul a mai anunțat că, astăzi, în țară vine grupul de experți ad-hoc al Consiliului Europei, pe care l-au invitat ca să ofere suport în implementarea reformei justiției.

„Noi am remis pachetul conceputului de reformare în adresa Consiliul Europei. Iată acești experți vin ca să discutăm asupra acestui concept, ca să avem undă verde din partea lor ca să purcedem la aprobarea lui în Guvern și Parlament. Elementul principal, desigur, este evaluarea judecătorilor de către o Comisie specială, care va fi creată iarăși de un consiliu, în componența căruia vor intra 5 experți recomandați de UE și partenerii de dezvoltare și alți 5 – de Parlament. Ei vor alege Comisia de evaluare și vor monitoriza cum lucrează comisia. Vor fi evaluați toți judecătorii, după două principii: integritate și profesionalism”, a precizat Premierul.

Tot în această săptămână, Chicu a anunțat că va avea întrevederi și cu conducerea Băncii de Dezvoltare Euro-asiatice pentru a avea și alte alternative pentru finanțarea infrastructurii RM, dar și cu potențiali investitori.

Andriana Cheptine

Share