Precizări privind reconstrucția Președinției R.Moldova

Precizări privind reconstrucția Președinției R.Moldova

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban, a comunicat că reparația clădirii Președinției reprezintă o donație oferită poporului moldovenesc din partea poporului turc, informează Oficial.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Ceban a menționat că, lucrările de reconstrucție ale sediului Președinției sunt inițiate ca urmare a înțelegerilor pe care le-a avut şeful statului, Igor Dodon, cu Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cu Prim-ministrul, Binali Yildirimm.

„Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău, toate procedurile fiind realizate în mod transparent. Agenţia Turcă de Coordonare și Cooperare, TIKA, a fost creata în 1992 ca parte componenta a Guvernului Turciei în domeniul dezvoltării. Astăzi, TIKA joacă un rol esențial în realizarea și raportarea asistenței oficiale oferite de Turcia țărilor partenere. TİKA își asumă rolul de coordonator în domeniul dezvoltării între toate organismele și instituțiile publice conexe și lucrează cu cele 60 de birouri de coordonare ale programului din 58 de țări, precum și supraveghează în mod direct proiectele și programele în curs de implementare”, a punctat Ceban.

Potrivit lui, printre proiectele implementate doar în anul trecut în Moldova de către TIKA se numără „renovarea secției de reabilitare a Institutului mamei și copilului, renovarea şi dotarea salii de sport a Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a copiilor în situație de risc din Tvardița. În prezent, în UTA Găgăuzia se afla în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcția unui spital, a unei grădinițe de copii şi a unui Centru de creație în Comrat, precum și a unui azil de bătrâni în Ceadâr-Lunga. Pentru a evita orice speculații la acest subiect, toate lucrările vor fi monitorizate strict, în coordonare cu serviciile speciale ale statului”.

Ion Ceban a mai spus că, conform contractului, lucrările de renovare trebuie să fie finalizate în 7 luni, începând cu 15 ianuarie 2018.

De menționat că, astăzi la ora 14:00, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon împreună cu ex-ambasadorul Republicii Turcia, Hulusi Kılıç, vor da start lucrărilor de reparație a sediului Președinției Republicii Moldova.

Doina Secrieru

Share