Poziția Kremlinulului cu privire la decizia APCE, prin care declară Transnistria „regiune ocupată de Federația Rusă”

Poziția Kremlinulului cu privire la decizia APCE, prin care declară Transnistria „regiune ocupată de Federația Rusă”

Declarația prin care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei(APCE) a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Federația Rusă este „inacceptabilă și nu corespunde cu starea reală a lucrurilor”. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, transmite OFICIAL, cu referire la IPN.

Maria Zaharova a comentat în cadrul unei conferințe de presă, de asemenea, declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la cererea de retragere a trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului. Potrivit ei, „un contingent limitat de militari ruși se află în Transnistria în conformitate cu Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992”.

„Scopul șederii lor este de a asigura o operațiune de menținere a păcii, datorită căreia, de 30 de ani, nu numai pacea și liniștea au fost asigurate în mod fiabil pe Nistru, ci și protecția de încredere a depozitelor de muniții situate în regiune încă din vremea sovietică”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Amintim că, marți, 15 martie, Adunarea Generală a Consiliului Europei a declarat Transnistria „teritoriu ocupat de Federația Rusă”, după 30 de ani de la conflictul militar.

Share