Politolog, despre un paradox cu consecințe electorale

Politolog, despre un paradox cu consecințe electorale

Politologul Dionis Cenușa, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, s-a referit la un „paradox cu consecințe electorale”, informează OFICIAL.

„Socialiștii și Dodon câștigă imagine dacă interacționează atât cu Rusia, cât și cu Occidentul. Nimic ieșit din comun, ci un obiectiv bine asumat – derularea unei politici externe echilibrate, unde însă prevalează dialogul strategic cu Rusia. Atunci când Maia Sandu și ACUM se apucă să dialogheze prea intens cu Rusia, imediat se activează segmentarea electoratului pro-european, cu plecarea grupurilor rigide și o parte din indeciși spre forțele unioniste. Unificarea geopolitică a electoratului, mai mult sau mai puțin, le-a reușit în trecut Comuniștilor în 2005, iar Socialiștii se pregătesc să facă ceva similar pentru viitorul scrutin, anticipat fie convențional”, a scris Cenușa.

Prin urmare, Cenușa susține că pentru a face un pas în aceeași direcție, Maia Sandu și colegii acesteia trebuie să se decidă în următoarele două privințe:

1) dacă preia conceptul de „politică externă echilibrată” și intră în competiție directă cu Dodon și Socialiștii;

2) dacă acceptă jocul Rusiei al, cărui interes este de a crea în Moldova o guvernare eficientă pe bani europeni, decuplată de o democrație participativă și liberală.

Doina Secrieru

Share