Politolog: „Acest lucru este un semnal pentru opozitie”

Politolog: „Acest lucru este un semnal pentru opozitie”

Politologul Dionis Cenușa, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, s-a referit la protestele de ziua Independenței Republicii Moldova, informează Oficial. 

„Atat guvernarea condusa de catre PDM cat si Presedintele Igor Dodon coincid (din nou) in discreditarea opozitiei extra-parlamentare. In interpretarea PDM, protestele opozitiei extra-parlamentare sunt ‘mitinguri electorale’, chiar daca alegerile sunt programate pentru februarie 2019. Socialistii si Presedintele Dodon compara protestele in ajunul zilei independentei cu un gest „rusinos” si ca pe o manifestare a luptei intre fortele pro-europene”, a comunicat el.

În același timp, politologul a comunicat despre un semnat pentru opoziție.

„Evacuarea perimentrului in jurul monumentului lui Ștefan cel Mare de protestatarii anti-guvernamentali demonstreaza ca, totusi, mai exista simboluri politice pentru care guvernarea risca sa aplice forta impotriva protestelor pasnice. Deci, acest lucru este un semnal pentru opozitie, care ar trebui sa se impuna in fata guvernarii prin commbaterea monopolului politic asupra monumentelor, a caror simbolism intersecteaza diverse categorii sociale”.

Totodată, el a vorbit despre importanța protestelor sociale. „Reiterez ideea ca protestele politice isi pierd potentialul de schimbare, daca nu au loc intr-un context post-electoral proxim (cel mai recent caz – Armenia). Din acest considerent, un rol major il pot avea protestele sociale (cazul Georgiei), care sa acumuleze nemultumiri individuale contra sistemului politic. Asemenea situatii au existat, dar de fiecare data au trecut printr-o implozie (situatia din spitale, gradinite, abuzurile comise de politie etc.). Contopirea protestelor sociale cu cele politice este ceea ce poate genera solidaritate si extinde spiritul protestar in societate”.

Mihaela Rotari 

Share