PNM s-a adresat MAI: Propunem inițiative legislative menite să întărească protecția drepturilor femeilor și să combată violența împotriva acestora în R. Moldova

PNM s-a adresat MAI: Propunem inițiative legislative menite să întărească protecția drepturilor femeilor și să combată violența împotriva acestora în R. Moldova

În contextul ultimelor evenimente de violență și abuz asupra fetelor și femeilor, astăzi, la inițiativa Organizației de Femei a Partidului Național Moldovenesc (PNM), conducerea formațiunii a înaintat un demers către Ministerul Afacerilor Interne pentru a propune inițiative legislative menite să întărească protecția drepturilor femeilor și să combată violența împotriva acestora în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit demersului, statisticile arată că raportarea cazurilor de violență este foarte scăzută în Republica Moldova. Doar 11% dintre femeile care au fost victime ale agresiunii depun o plângere la poliție. Această rată de raportare alarmant de mică evidențiază neîncrederea în sistemul de aplicare a legii și lipsa de sprijin pentru victime.

„Propunerile noastre sunt concepute pentru a aborda aceste provocări și includ următoarele măsuri:

1. Pedepse mai severe pentru infractorii care comit acte de violență împotriva femeilor, inclusiv pedepse minime obligatorii.
2. Extinderea rețelei de consiliere și a adăposturilor pentru victimele violenței domestice.
3. Alocarea de resurse suplimentare pentru susținerea serviciilor de consiliere și a adăposturilor.
4. Intensificarea colaborării între instituțiile de aplicare a legii și organizațiile neguvernamentale pentru a răspunde eficient la cazurile de violență.
5. Programe educaționale în școli pentru a promova egalitatea de gen, respectul reciproc și prevenirea comportamentelor discriminatorii și violente.
6. Crearea unui model pilot de intervenție în comunitățile rurale, prin implicarea parajuriștilor pentru a oferi consiliere juridică și suport victimelor.
7. Implicarea mai activă a autorităților locale pentru monitorizarea și raportarea cazurilor de violență domestică.

Considerăm că implementarea acestor măsuri este esențială pentru a construi un mediu sigur și pentru a spori încrederea femeilor în sistemul de aplicare a legii și în alte instituții care le pot oferi sprijin” – a spus Dragoș Galbur, președintele PNM.

Share