BCS a înregistrat la Parlament un proiect de lege privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

BCS a înregistrat la Parlament un proiect de lege privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, membru al Comitetului Executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, împreună cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, au prezentat în cadrul unui briefing un proiect de lege privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

„Trăim într-o perioadă de turbulențe plină de provocări la adresa Republicii Moldova. Înțelegem foarte bine toate riscurile și vedem cum apar diferite scenarii în spațiul public în fiecare zi. Oamenii sunt îngrijorați și nu vor ca Moldova să fie implicată în scenarii periculoase. Oamenii vor garanții de pace și stabilitate”, a spus Vlad Bătrîncea.

Deputații au menționat că, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, dar trebuie luate o serie de măsuri pentru protejarea acestui statut și asigurarea garanțiilor de securitate. Proiectul de lege al BCS conține prevederi și mecanisme speciale de apărare a normei constituționale.

Proiectul de lege, include, în special, prevederi cu privire la rolul neutralității permanente, interdicția asupra dislocării trupelor străine, neparticiparea în acțiuni militare și reguli privind încheierea acordurilor internaționale în domeniul militar. Unul dintre articolele proiectului propune norme cu referire la demilitarizarea Republicii Moldova: „Înțelegem condițiile în care ne aflăm, avem probleme teritoriale care trebuie soluționate pașnic”, a subliniat Vlad Bătrîncea.

Deputatul a amintit că în anul trecut Parlamentul Republicii Moldova a aprobat conceptul de securitate națională, care, însă, nu conține niciun cuvânt despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, vicepreședintele Parlamentului a atras atenția asupra modului în care norma constituțională este interpretată în discursurile reprezentanților guvernării. Potrivit lui Vlad Bătrâncea, adoptarea unei legi speciale are ca scop stabilirea principiilor pe baza cărora vor funcționa toate instituțiile statului.

Președintele fracțiunii a subliniat că inițiativa BCS nu este un proiect geopolitic de conjunctură, și nici o dogmă. Proiectul este elaborat cu scopul de a organiza dezbateri publice pe platforma parlamentară pentru a unifica opiniile majorității deputaților.

Vlad Bătrîncea și-a exprimat încrederea că problemele neutralității și asigurării păcii și securității trebuie depolitizate. El a menționat, de asemenea, că statutul neutru al Republicii Moldova trebuie recunoscut la nivel internațional. „Suntem un stat pașnic, vrem să trăim în pace cu toată lumea și nu vrem ca țara noastră să devină o carte de schimb în jocurile geopolitice ale statelor mari”, a subliniat Vlad Bătrâncea.

Share