PNL și-a întrunit Delegația Politică Națională. Iată ce a decis majoritatea cu privire la alegerile din 11 iulie!

PNL și-a întrunit Delegația Politică Națională. Iată ce a decis majoritatea cu privire la alegerile din 11 iulie!

În cei aproape 15 ani de activitate extraparlamentară demnă, Partidul Național Liberal (PNL) a participat la toate scrutinele ce au avut loc în Republica Moldova, mobilizându-i, totodată, pe cetățenii români de dincoace de Prut și în alegerile parlamentare și europarlamentare din România, însă, de această dată – la parlamentarele din 11 iulie curent, formațiunea nu va participa cu o listă de candidați, informează OFICIAL.

„În ultima perioadă, PNL a activat în cadrul Mișcării Politice UNIREA (MPU), participând, împreună cu alți parteneri, cu Blocul electoral UNIREA, la alegerile parlamentare parțiale din Hâncești și la alegerile prezidențiale. Reprezentanții PNL în cadrul MPU au propus participarea – cu același Bloc Electoral UNIREA – și la alegerile anticipate din 11 iulie, pentru a promova puternic, împreună și uniți, idealul sacru al UNIRII. Această propunere nu a fost acceptată de către cele trei componente ale MPU, anume PL plus USB și AUR (ex-PLR/ex-PPR) – două grupări desprinse anterior din PL. Astfel, AUR este, astăzi, vechiul PL incomplet, fără PUN, condus, la redenumirea Dreptei (emanate din PLR, preș. Ana Guțu), de către Anatol Șalaru, iar în prezent – de către Octavian Țâcu. Astfel, cum e de înțeles, din acest subiect electoral lipsește PNL – primul partid statutar unionist din Republica Moldova, partid care a demonstrat în justiție – prin bătălii lungi și grele – constituționalitatea obiectivului statutar al Reunirii cu România pentru partidele politice care decid să îl îmbrățișeze. PNL.md nu a acceptat să candideze pe lista unui partid care nu şi-a stabilizat poziția doctrinară şi macropolitică, iar corespondentul său din România a utilizat în campania electorală alţi piloni conceptuali decît cei utilizaţi în prezent în Republica Moldova. Acest fapt creează sentimente de confuzie şi incertitudine pentru perspectiva mişcării unioniste”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

În plus – potrivit declarației – așa cum se știe, PNL are două elemente distincte, care îl definesc, – dimensiunile liberală și unionistă, iar obiectivul național-liberalilor privind omogenizarea politică pe ambele maluri ale Prutului implică luarea unei eventuale decizii de participare a PNL pe lista unui alt partid doar având o identitate doctrinară similară.

„Participarea în cadrul unui bloc avea să rezolve această problemă pentru un partid doctrinar ca PNL, rămas fidel scării sale de valori identitare național-liberale”, precizează conducerea formațiunii, adăugând: „În afară de aceasta, este prea mare răspunderea față de așteptarea și presiunea opiniei publice, în special a celei cu viziuni unioniste, dar sunt multiple și învinuirile (deși nu întotdeauna justificate) privind fărâmițarea segmentului electoral unionist, iar PNL.md nu vrea să dea un motiv în plus pentru a-i dezamăgi pe votanții unioniști.”

În acest mod, PNL a anunțat decizia majorității membrilor din Delegația Politică Națională, care au optat pentru neparticiparea PNL în aceste alegeri anticipate cu o listă proprie de candidați.

„PNL rămâne convins că în Republica Moldova, sfâșiată de 30 de ani între orientările Est și Vest, partea provestică a clasei politice va conștientiza – odată și odată – că numai o Platformă comună eurounionistă, pro-Vest, formată din partide capabile să depășească subiectivismul îngust de partid, va putea scuti populația prooccidentală de temerea ca la alegeri să nu câștige partida antiromânească, antieuropeană, prorusească, proestică. Partidă care propune un model de societate în care nu se respectă valorile democrației autentice și nu se întrevăd perspective de prosperitate și securitate. Adevărul e unul singur: populația de dincoace de Prut va deveni liberă și fericită numai prin Reunirea Republicii Moldova cu România”, conchid cei de la PNL.

 

Cristina Gurez

Share