Ambasada Japoniei susține demersurile de modernizare a unei universități din R. Moldova

Ambasada Japoniei susține demersurile de modernizare a unei universități din R. Moldova

Rectorul Universității de Stat din Moldova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Katayama Yoshihiro, unde au discutat despre perspectivele de colaborare între instituții și necesitatea conlucrării dintre universitățile din R. Moldova și Japonia.

La discuții au mai participat Prim-secretarul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, Atsutoshi Hagino, și prorectorul pentru informatizare al USM, Sergiu Corlat.

Rectorul USM dr., conf. univ. Igor Șarov, a accentuat faptul că digitalizarea, securitatea informațională și dotarea sălilor de curs și a laboratoarelor cu echipamente multimedia de ultimă generație sunt unele dintre obiectivele prioritare pentru USM.

O alta prioritate este eficiența energetică și experienta Japoniei privind valorificarea energiei regenerabile. Acest subiect important se află pe agenda Universității de Stat din Moldova în sensul implicării active în procesul de realizare a măsurilor de eficiență energetică și a contribuției la securitatea energetică a Republicii Moldova.

La rândul său, E.S. Katayama Yoshihiro și-a arătat deschiderea pentru aprofundarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Ambasada Japoniei în Republica Moldova nu doar prin susținerea studierii limbii și culturii japoneze în cadrul Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, ci și prin promovarea bilaterală a tot ce înseamnă educație și cultură de înaltă calitate.

Universitatea de Stat din Moldova a pus bazele unui parteneriat de perspectivă și are relații bune cu universități și insituții din Japonia, acest fapt fiind atestat de acordurile de colaborare încheiate. Cel mai recent acord a fost semnat la 14 mai 2021 cu Universitatea TSUKUBA din Japonia privind organizarea mobilităților academice pentru studenții și profesorii ambelor instituții de învățământ superior.

În urma discuțiilor, s-a convenit să fie identificate căile de realizare a posibilităților de extindere a colaborării dintre USM și instituțiile de învățământ superior, de cercetare și culturale din Japonia.

sursa: infoprut.ro

Share